Visa utbildning.se som: Mobil

Psykosocial arbetsmiljö – vad betyder nya reglerna (AFS 2015:4)?

Nya regler för organisatorisk och social arbetsmiljö

Stress eller stressrelaterade sjukdomar har ökat med drygt 70 procent sedan år 2010 och den negativa utvecklingen tycks fortsätta. Arbetsmiljöverket skärper nu därför kraven på alla arbetsgivare. Från den 31 mars 2016 gäller deras nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4. Målet med de nya reglerna är att minska den arbetsrelaterade ohälsan. Har du koll på hur AFS 2015:4 påverkar dig och din arbetsplats?

Kurser i psykosocial arbetsmiljö – se hela utbudet här

 

Bakgrunden till de nya föreskrifterna är enligt Arbetsmiljöverket att arbetsmarknaden och arbetslivet har förändrats, liksom kunskapen kring vilka orsaker som ligger till grund för arbetsrelaterad ohälsa. Enligt en ny undersökning gjort på uppdrag av Arbetsmiljöverket känner över hälften av de cirka 1 000 arbetsgivarna och 2 000 arbetstagarna som tillfrågades någon som är i riskzonen för att bli sjuk på grund av stress på jobbet (55 procent respektive 72 procent). Många känner också någon som blir eller har blivit mobbad eller kränkt på jobbet (36 procent respektive 44 procent). 

Alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt och problem i relationer på arbetsplatsen, som samarbetsproblem och mobbning, är exempel på vad som idag ligger bakom stressrelaterade arbetssjukdomar. En ytterligare anledning till att så många sjukskrivningar är relaterade till stress kan enligt Arbetsmiljöverket vara att de lösare arbetsförhållandena ökar. Många arbetar idag som konsulter eller som anställda på bemanningsföretag med kortare kontrakt. Dessa instabila arbetsförhållanden kan resultera i otrygghet och nervositet.

– Att så många blir sjuka på jobbet av de här orsakerna är oacceptabelt. Därför är det positivt att vi idag fattat beslut om en ny föreskrift, som sätter fokus på vikten av att minska ohälsan av de här orsakerna på våra arbetsplatser, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem på Arbetsmiljöverkets hemsida i samband med att de nya reglerna presenteras.

De nya föreskrifterna har tagits fram i samråd med arbetsmarknadens parter och fokuserar på förebyggande arbetsmiljöarbete. AFS 2015:4 förtydligar vad arbetsgivare och arbetstagare ska göra inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet som alla arbetsgivare har ansvar att bedriva. Reglerna reglerar kunskapskrav, mål, arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling.

 

Checklista – lever din arbetsplats upp till de nya kraven?

Arbetsbelastning

Det är arbetsgivarens ansvar att de anställa har en hälsosam arbetsbelastning. Resurserna ska anpassas efter kraven i arbetet. Arbetsgivaren bör arbeta förebyggande genom att exempelvis ge möjlighet till återhämtning eller ändra prioriteringsordning.

Arbetstider

Risk för ohälsa finns till exempel vid skiftarbete, nattarbete, delade arbetspass och förväntningar på att ständigt vara nåbar. Arbetsgivaren ansvarar för att planera arbetstiderna så att de inte leder ohälsa och att det finns tid för återhämtning.

Motverka särbehandling

Arbetsgivaren ansvarar för att det är tydliggjort att kränkande särbehandling inte accepteras på arbetsplatsen, exempelvis genom att upprätta en policy och se till att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras, till exempel hur och var de utsatta snabbt ska få hjälp. 

Chefer och arbetsledare ska ha kunskaper i hur ohälsosam arbetsbelastning och kränkande särbehandling ska förebyggas och hanteras.   

Tydliga mål

Arbetsgivaren ska också sätta upp mål för att främja en god social och organisatorisk arbetsmiljö.                   

AFS 2015:4 – vad ska vi göra, hur ska vi göra?

Är du chef, arbetsledare, skyddsombud eller arbetsmiljöansvarig? Vill du få en ordentlig genomgång av de nya reglerna och praktisk vägledning i hur du kan tillämpa dem på just din arbetsplats? Eller behöver du konkreta råd för att arbeta förbyggande mot stress? Följ länkarna nedan för att se alla kurser inom respektive område:


Mer om AFS 2015:4

Arbetsmiljöverkets hemsida kan du ladda ner de samlade föreskrifterna i sin helhet samt se filmen Utmaningen – En film om den sjuka jobbstressen.Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 19 maj 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-24

Så blir du mer framgångsrik – Del 2

I utbildning.se:s nya artikelserie Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång. Del 2: Lisa Gunnarsson, VD på LinkedIn Nordics.

Taggar: Karriär , Ledarskap , Stress
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-05-04

Tecken på utbrändhet

Hur vet man när vårtröttheten, tillfälliga sömnbristen eller stressen gått över till utbrändhet? När vet man att man har gått in i väggen, eller fått ett utmattningssyndrom som läkare numera istället valt att kalla det för? Här får du några tips på hur du känner igen symptom på att du är på väg in i väggen och vad du kan göra för att stoppa det! 

Taggar: Stress
Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!