Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Personlig effektivitet – när den är som värst

 Personlig effektivitet

Personlig effektivitet – när den är som värst

Framgång har sitt pris. Du kommer behöva jobba hårt för det du vill ha och om du är en av dem som har vad som krävs för att nå de högsta höjderna ska du vara stolt. Men var försiktig så att ditt driv inte dränker dig.

 

Ibland känner du dig helt oslagbar! Energin är på topp. Du är i zonen, hög på bitterljuvt kaffe och höjden av Ikaros. Exakt hur vi hittar dit varierar från dag till dag och från person till person. Många av oss låter oss gärna uppmuntras av böcker, TedTalks och seminarium med smarta, framgångsrika digniteter från världens alla håll, kanter och hörn. Ibland är det en ABBA-låt som ger syre till ditt blod och väcker din livslust – det gör en trist måndag till en fredag kväll med den store Gatsby. Sedan har vi alla dagar då vi inte riktigt räcker till. Dagar som är tre av fem.

Hur får du fler dagar sida vid sida med Ikaros? Dagar som känns effektiva som ett perfekt Excel-ark. Vart är sinnesstämningen från igår när du kände dig som tjugotvå och två glas vin? Det är tråkigt att behöva säga, men upp och nedgångar är en del av livet. Den mest måfå och grundlösa av delar. Vi kan dessvärre inte alltid styra alla faktorer i livet som ibland gör oss lika effektiva som en tysk sedelpress eller lika ineffektiv som en sömndepraverad sengångare. Och kanske finns det anledning slutaförsöka. Förstå oss rätt, personlig effektivitet är drivna människors absoluta drivmedel. Men din vilja att ständigt vara bäst kan ibland bli ditt eget fall.

Framgångens förbannelse

Det finns få saker inom det tidsspann som utgör din tid här på jorden, lika beundransvärt som viljan att bli en bättre människa. Oavsett vad det betyder för dig. Drivet att utvecklas är fantastiskt och om det är något som du är lycklig nog att ha odlat fram – håll hårt i det. Men var försiktig. För det som dragit dig framåt hela livet kan snabbt vända och bli något som stryper dig stum.

Det är svårt att upptäcka själv om du aldrig upplevt att din driftighet varit ett problem tidigare. Pressen som kommer från viljan att prestera behöver inte nödvändigtvis leda till stress och utbrändhet, utan den kan slå tillbaka på andra sätt. Även om utbrändhet allt för ofta blir en slutstation för många högpresterande individer. Det mest tvetydiga med detta tillstånd är att du inte behöver bli utbränd eller ens stressad för att detta markant ska motverka din annars fenomenala effektivitet.

I en artikel från Harward Business Review skriver Jennifer Petriglieri och Gianpiero Petriglieri om talangens förbannelse. Artikeln beskriver tre rediga varningstecken på att dina höga ambitioner har lett till svindel.

 

Du börjar hävda din talang

Har din talang blivit ett slagträ åt din personlighet? Att sitta med svaren på frågor och lösningen på problemen är en tron av kunnande. Men när du känner ett nästens orimligt ansvar av att konsekvent behöva leverera. Varje svar är ett sätt att bevisa dig själv, en chans att hävda vad du kan på bekostnad av din personliga identitet. Du blir mer den som ska kunna allt än en person som faktiskt tillåts att göra misstag och framför allt, tillåter dig själv att göra dem.

 • Varning! Arbetsuppgifter blir en tävling och dina kollegor konkurrenter.

 

Ditt anseende blir viktigare än verkligheten

När föreställningen av dig själv blir större än din faktiska identitet. Mer och mer försvinner du in i prestationer och viljan att leverera. Det viktiga är inte hur du själv känner eller vad du gör, bara att andra ser dig som högpresterande.

 • Varning! Ditt fokus flyttas från din egen insats till hur andra upplever dig och dina prestationer.

 

Du skjuter bort det viktiga och roliga

Du börjar skjuta på viktiga och roliga arbetsuppgifter i favör för det basala. Ansträngningen och den upplevda pressen av att göra det som är nödvändigt men svårt är för stor. Glädjen i att ta dig an projekt som är kul känns otänkbart eftersom det inte handlar om dig själv längre utan bilden av dig. Av att vara effektiv.

 • Varning! Du gör det som är lätt före det som är viktigt eftersom förväntningarna blivit för höga.

 

I artikeln tas extremfall upp med människor som jobbat nästan tjugo timmar om dygnet eller människor som fastnar i en hopplös tomhet med sin karriär. Snart är det inget som exalterar dig, du blir håglös. Vi hoppas verkligen inte att fallet är så illa för dig, men du behöver inte var i upplösningstillstånd för att dessa varningstecken ska kunna appliceras. Talang är ett verktyg, ett du måste vårda och använda med andakt.

Förbannelsens brytning

Tack och lov är inte lösningen att gå och bli medioker och ge upp! Som vi återupprepat genom texten är driv och talang fantastiskt, men det finns likt det mesta i livet en gräns, en balans att förhålla dig till.

 

Talang är bara en del av dig

Du är mer än den produkt du presterar. Låt inte dig själv bli synonymt med sak, du är en person, en individ. Det är en balans och vilken del tar du egentligen med till jobbet? Vi kan inte alltid vara och agera som vi vill och det är en fundamental del med att vara människa. Något som vi lär oss när vi växer upp. Du kan inte alltid göra precis som du vill och kanske än mindre på jobbet, men det betyder inte att du behöver vara felfri. Det är också de personer som har den bästa självkännedomen som lättast kan  anpassa sig till andra människor – eftersom de innerst inne vet vilka de verkligen är.

Var bra i din roll, bli inte synonym med den.

 

Våga misslyckas

Det säger sig självt. Du kan aldrig vara djärv om du inte vågar misslyckas. Sanningen är den: genom att misslyckas lär vi oss som mest. Sedan är det bra om du kan undvika att få total tunghäfta och slarva bort en miljardaffär för att du vill lära dig något. Men om du gör ditt yttersta och det blir fel, så kommer det alltid finns positiva aspekter med det misslyckandet. Och sanningen är den om du aldrig misslyckas kan du inte heller utvecklas särskilt mycket, och det är definitivt inte mottot för en effektiv person.

Bara den som vågar, vinner.

 

Ställ inte krav – ha sunda mål

Om du är driftig och tar dig framåt kommer det finnas förväntningar på dig och det är rimligt. Men ställ för bövelen inga onödiga krav på dig själv när du istället kan sätta mål. Mål får man misslyckas med, krav känns jobbigare att inte leva upp till. Det finns ett krav att du ska komma till jobbet och inte bränna ned stället. Ett tämligen antagbart krav, men det finns inget realistiskt krav att du ska vara perfekt, varje dag.

Det är inte målet, det är resan.

 

Personlig effektivitet

Sluta aldrig att söka utveckling, både hos dig själv och i det du gör. Men låt det inte ditt driv bli ett hinder i vägen för din egen utveckling. Ibland är vissa dagar skit och ibland är man inte på sin kreativa eller produktiva topp. Istället för att känna dig misslyckad över din egen mortalitet inse att det lika oundvikligt som det obestridliga slutet. Det gör varje dag dyrbar och hur du väljer att hantera dessa dagar sätter tonen för dagar att komma. Du måste sluta skuldbelägga dig själv och istället hitta positiva sätt att nå din effektivitet. Men lika ofta måste du bara ge med dig för att –”okej idag blir en medioker dag, vad skönt för jag är så bra ändå!”. Till och med stjärnidrottare skadar sig, hamnar i svackor och gör fatala misstag. Men det är sällan någon dör av ett misstag eller en medioker dag på jobbet.

Du som är driven kommer alltid att behöva tygla din vilja att utvecklas precis som du säkert tyglat en prestationsångest livet genom. Lova dig själv att inget ska äga din talang förutom du själv, den tjänar dig och inte tvärtom. Och glöm inte att vara schysst mot dig själv, en medioker insats är bra för egot.

För dig som vill jobba vidare med dig själv och bli bättre kan vi rekommendera vår kategori för personlig utveckling.

För dig som känner att du behöver bli bättre på att hantera stressmomenten i ditt liv har vi också ett fint urval på utbildningar inom stresshantering.

 

Summering

Lust för att utvecklas är fantastiskt! Du är fantastisk! Men låt inte fokus från den du är och det du gör istället hamna på hur andra ser dig. Du är en individ som får misslyckas och ha mediokra dagar. Det är inte bara mänskligt utan rimligt.

 •         Sätt mål i stället för krav
 •         Var snällare mot dig själv
 •         Tillåt misstag så du kan lära av dem
 •         Du är mer än din talang, din begåvning ska tjäna dig och inte vice versa
 •         En skitdag på jobbet dödar (förmodligen) ingen
 •         Stressa inte med din framgång
 •         Talang är något bra – var stolt över dig själv
 •         Bry dig mindre om vad andra tänker om dig

 

Källa: HBR.

Senast uppdaterad: 11 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-05

Skapa balans mellan studier och arbete

I dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är det viktigt med kompetensutveckling. Allt fler jobbar och studerar samtidigt för att utveckla sina kompetenser samtidigt som de får praktisk erfarenhet. Här får du 6 tips för att kunna hålla en bra balans mellan arbetsliv och studier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-15

5 tips för att tackla stress i höst

Är du en av dem som inte riktigt känner höstpeppen utan snarare höststressen? Det är lätt att känna sig stressad när ledigheten är slut och alla vardagens måsten är tillbaka. Innan du överväldigas av stress, ta kontroll! Använd dessa 5 tricks för att få pli på stressen och må bra i höst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-29

Vad är arbetsmiljö och varför ska du bry dig?

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Arbetsmiljö är hissmusiken i receptionen, din rätt till fikapaus, din ergonomiska stol och bullret från byggarbetsplatsen bredvid. Det är kollegans härskartekniker, det är dina möjligheter till utveckling i tjänsten och den lite för dunkla belysningen vid ditt skrivbord. Så, varför ska du bry dig om arbetsmiljö?

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!