Visa utbildning.se som: Mobil

Onlinekurs – få ut mer av vardagen

Onlinekurs – få ut mer av vardagen

Drömmer du om att studera i en hängmatta på en söderhavsö eller utvecklas i din yrkesroll utan att behöva ta ledigt från din arbetsplats? Då kanske en onlinekurs är något för dig. Onlinekurser, eller e-learning som det ibland kallas, är en flexibel studieform som tillåter dig som deltagare att studera när du själv tycker att det passar.

Lina Goldén ville läsa projektledning under sin mammaledighet och hittade en onlinekurs via utbildning.se.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att delta i en onlinekurs igen. Jag funderade faktiskt på att läsa en under min senaste utlandssemester, men valde att sola och bada istället, säger Lina Goldén.

Se alla onlinekurser här

Styr över dina studier

Onlinekurser introducerades i Sverige under 1990-talet i samband med att allt fler svenskar började använda internet i hemmet. Till skillnad från Blended learning, där utbildning på distans blandas med fysiska träffar, är onlinekurser ofta helt webbaserade.

– Jag valde att läsa en onlinekurs för att kunna styra över min tid bättre, jag som mammaledig valde att studera på kvällarna när barnet hade somnat. För mig var det nytt att läsa en kurs online och jag hade inga speciella förväntningar på själva utformningen, däremot hoppades jag att innehållet skulle vara tydligt, säger Lina Goldén.

Onlinekurser har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Allt som behövs är en dator, surfplatta eller smartphone med internetuppkoppling.

Välj rätt onlinekurs

Många väljer en onlinekurs för att kunna fortsätta arbeta samtidigt. Du bör dock tänka på att en onlinekurs inte är enklare än en lärarledd kurs, snarare tvärtom eftersom du kommer att behöva ta ett större ansvar för dina studier.

Det kanske är en lockande tanke att studera när och var du vill, men studieformen kräver en rejäl dos självdisciplin. Innan du börjar din onlinekurs kan det vara en bra idé att ta reda på hur du studerar bäst. Vill du ha det tyst eller föredrar du om det är en viss mängd ljud omkring dig? Fokuserar du bäst på morgonen eller på kvällen? När du tagit reda på detta bör du skapa ett schema över de tider du ska studera och vilka dagar du behöver vara ledig, glöm inte att planera in raster för att göra inlärningen effektivare.

För att onlinekursen ska vara resultatrik krävs att deltagaren har möjlighet att tillgodose sig innehållet utan hjälp av en lärare. Lina Goldén tror att det är viktigt att välja rätt ämne om du funderar på att läsa en onlinekurs.

– En del uppgifter kunde tolkas på olika sätt och då hade det varit skönt att ha en handledare närvarande, menar Lina Goldén. Om du är intresserad av onlinekurser tror jag att det är bra att välja ett ämne som inte känns helt främmande eftersom man behöver kunna tillgodose sig en del kunskaper själv. Ett alternativ kan vara att läsa en kurs där det erbjuds handledning online.

Lästips: 3 anledningar till att du ska satsa på kompetensutveckling i sommarBehöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 maj 2016

Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!