Visa utbildning.se som: Mobil

Så motiverar du dina anställda – 8 enkla tips

Motivera dina anställda med hjälp av dessa 8 enkla tips

Det sägs att ledarskap är att lyckas genom andra. Med detta kommer ett ansvar att motivera inte bara dig själv, utan även dina anställda, för att du som ledare ska nå framgång. Vi har sammanställt åtta enkla tips som kan hjälpa dig att hålla din personal motiverad.

1. Led med exempel

Hur du som ledare arbetar visar vägen för hela gruppen, vare sig du vill eller inte. Om du visar handlingskraft och arbetsglädje blir personalen mer villig att göra detsamma, precis som de skulle ha svårare för det om du alltid var negativ och passiv.

2. Glöm inte att belöna - det behöver inte kosta skjortan!

Att belöna sina anställda tenderar alltid att öka motivationen. Belöningar måste inte heller vara kostsamma för att få effekt. Biobiljetter, en extra ledig dag eller andra mindre kostsamma incitament kan räcka långt för att behålla dina bästa anställda och minska personalomsättningen överlag.

3. Uppmärksamma dina anställdas framgångar

Ta för vana att uppmärksamma när en anställd gör något riktigt bra, oavsett om det är jobbrelaterat eller inte. Detta får den anställde att känna sig sedd, något som är oerhört viktigt. Bekräftelse från arbetsgivaren leder nämligen till minskad stress samt till en mer positiv syn på jobbet. Varför inte införa regelbundna tillfällen för att uppmärksamma individer? Testa att införa ”veckans prestation” eller ”månadens anställd” för att lättare få in vanan!

4. Skapa och förmedla utrymme för utveckling

Ingenting skadar motivationen så mycket som när man känner sig fast i ett jobb utan utvecklingspotential. Se till att det finns utrymme att utvecklas, och se till att personalen vet om det! Utveckling måste inte innebära en regelrätt befordran, utan kan även erbjudas genom vidareutbildning inom befintlig roll, eller varför inte uppmuntran till att ta del av inspirerande föreläsningar på arbetstid.

5. Visa tillit

Micromanagement kan locka för chefen som vill känna att den har kontroll, men det kan dessvärre kosta mer än det smakar. Enligt LinkedIn kan micromanagement fungera kortsiktigt eftersom att den anställde gör allt för att inte göra chefen besviken. Men i det långa loppet skadar micromanagement både produktivitet och innovation. Om du ger personalen ditt förtroende kommer de bevisa att de är förtjänta av det. Försök helt enkelt att tro det bästa om dina anställda, då blir de motiverade att leva upp till dina förväntningar.

6. Ta inte dig själv på för stort allvar

Självklart är det fortsatt viktigt att leda med exempel och att prestera rent jobbmässigt – men ofta kan det vara av ännu större nytta att påminna dina anställda att det faktiskt inte är på blodigt allvar. Jobbet måste ju också vara roligt! En högpresterande chef är fantastiskt inspirerande, men kan också kännas rätt så skräckinjagande. Visa dina anställda att du också kan ha en dålig dag, vara omotiverad eller göra fel. Häng med på en långlunch eller fastna lite för länge i ett samtal om något helt annat än jobb vid kaffemaskinen. Det är okej att inte alltid vara ”perfekt”.

7. Inkludera mera

Det är lätt att tro att medarbetarna inte behöver vara involverade i vad som händer högst upp i företagets hierarki, att de bör informeras först när alla frågetecken är uträtade och allt är kristallklart. Tvärtemot visar studier att ju mer personalen inkluderas i företagets upp- och nedgångar, beslutaganden och nya riktningar, desto mer ökar deras lojalitet och vilja att prestera. Se därför till att dina anställda är med på vad som händer och lämna utrymme för frågor och eventuell feedback.

8. Erbjud flexibilitet

Enligt tidskriften Forbes lista över ”de bästa företagen att jobba för” erbjuder 86 % av dem ett flexibelt schema på ett eller annat sätt. Det kan innebära möjlighet att jobba hemma såväl som möjlighet tillämpa flextid. Återigen handlar det här om tillit, ge dina anställda frihet att ta ansvar och de kommer vara mer motiverade att göra det!

Vill du utvecklas mer i din roll som ledare?

Gå en ledarskapsutbildning

Senast uppdaterad: 15 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-10

Bästa inspirationskällorna för ledare – böcker, bloggar & poddar

I den här artikeln tipsar vi om de främsta böckerna, poddarna, bloggarna och tidningarna om ledarskap. Det finns ingen mening med att uppfinna chefshjulet alldeles själv. Hitta inspiration och lär dig av proffsen!

Taggar: Ledarskap
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-11

Hur du skapar din egen ledarskapsstil

Att skapa din egen ledarskapsstil är inte nödvändigtvis så komplicerat som du kanske tror. Egentligen är det en kombination av hur du är som människa och hur du leder i rollen som chef. Men för att utveckla din egen stil har vi gjort en checklista som hjälper dig att ikläda dig din alldeles egen ledarskapsstil.

Taggar: Ledarskap
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

Kvinnligt och manligt ledarskap – myt eller sanning?

Det finns en bild av att det råder skillnad mellan manligt och kvinnligt ledarskap. Den manliga ledaren beskrivs som trovärdig, beslutsam och auktoritär medan den kvinnliga ledaren skildras som anpassningsbar, konsensussökande och fokuserad på relationer snarare än mål. Men stämmer verkligen detta?

Taggar: Ledarskap
Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!