Visa utbildning.se som: Mobil

”Utan utbildning hade jag varit buffelherde nu”

mba stipendium

Himanshu Kataria har klivit rakt igenom det indiska kastsystemets fördomar och gjort en akademisk resa få trott var möjlig. Nu står han redo för nästa barriärbrytande steg i karriären och ser en livslång dröm gå i uppfyllelse som mottagare av utbildning.se:s prestigefulla MBA-stipendium.

Redan som tonåring drömde Himanshu om att få studera på en högre akademisk nivå. Fascinerad av de utländska universitetens blanka informationsblad satt han i föräldrahemmet i Delhi, Indien och smidde planer om att en dag få läsa en MBA-utbildning. Det fanns bara ett problem. Hans familj tillhör Dalit, en samhällsgrupp där en högre akademisk utbildning är näst intill otänkbar.

– Som Dalit är du föraktad och diskriminerad av andra samhällsgrupper. Framtidsutsikterna är ofta begränsade till att arbeta med boskap, rengöring, likhantering och andra yrken som anses orena av de högre klasserna.

Trots att kastsystemet officiellt varit förbjudet i Indien sedan många år, sitter fördomarna fortfarande djupt rotade i samhällets invånare och än idag betraktas daliterna bland många indier som oberörbara eller kastlösa.

Diskriminerad av lärare

Ändå var värdet av utbildning sedan länge uttalat i Himanshus familj där föräldrarna, som båda hade universitetsutbildningar, uppmuntrade sina två döttrar och sonen att fortsätta på samma väg.

– Utbildning är enda sättet att ta plats i det här samhället. Det visste mina föräldrar. Hade de inte utbildat sig hade de förmodligen blivit kvar i sin lilla by, och jag hade med största sannolikhet vuxit upp till en buffelherde, precis som mina kusiner.

För Himanshu stod det tidigt klart att det var ingenjör han ville bli, precis som en av hans systrar. Men vägen dit skulle bli lång och kantad av motgångar. Under sina fyraåriga ingenjörsstudier stötte han på lärare som aktivt diskriminerade honom genom att underkänna prov och som försökte intala honom att han inte var tillräckligt intelligent eller lämplig som ingenjör på grund av sin bakgrund.

Hur orkade du fortsätta med ett sådant motstånd?

– Vet du, motståndet gjorde mig faktiskt bara mer sporrad! Så du säger att jag inte kan? Jag ska visa dig att jag visst kan! Jag vägrade acceptera uppfattningen om att man skulle ha en sämre fungerande hjärna bara för att man fötts in i en viss samhällsklass.

mba stipendium

Några år senare tog Himanshu ytterligare ett stort kliv rakt igenom fördomarna när han läste sin Masterutbildning i Electronics and Electrical Engineering vid Glasgow universitet i Skottland. Sommaren 2010 kom han till Sverige för att doktorera i mikroelektronik och tillämpad fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Han lärde sig snabbt tycka om de artiga svenskarna och det svala klimatet, en välkommen kontrast till de 50-gradiga somrarna hemma i Delhi. Det var också här han fick syn på en annons om ett MBA-stipendium som årligen delas ut av utbildning.se, Dagens industri och Handelshögskolan.

– Jag kontaktade Handelshögskolan direkt för att höra mer om ansökningskraven och råddes då att först skaffa mig lite mer arbetslivserfarenhet.


"Ringde mamma i Delhi och bara grät"

Himanshu tog anställning på IRnova i Kista 2015, där man utvecklar avancerad infraröd teknik till försvaret och kommersiellt bruk. Redan efter två år i företaget hade han befordrats till teamledare för ingenjörerna i industrialiseringsteamet. Men drömmen om en MBA-utbildning levde fortfarande. Hans chef uppmuntrade honom att satsa på sin dröm och i våras skickade han äntligen in sin ansökan till MBA-stipendiet på Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag hade redan förvärvat mig all den högsta akademiska utbildning som är möjlig inom mitt fält, och nu hade jag också fått mer arbetslivserfarenhet. Det jag saknar är bredd och ett djupare perspektiv. Jag tycker att det behövs fler representanter på beslutsfattarnivå som förstår såväl teknologin som den finansiella aspekten och som samtidigt tänker ur ett hållbarhetsperspektiv. Jag vill vara en sådan ledare och kunna fatta mer rationella och välgrundade beslut.

När det väl stod klart att Himanshu stod som mottagare av det prestigefulla MBA-stipendiet, med hård konkurrens, brast det för honom.

– Jag gråter i stort sett aldrig. Män från min kultur “ska” inte gråta. Men när jag fick veta att jag vunnit stipendiet, ringde jag hem till mamma i Delhi och bara grät! Det var en så stor dröm som gått i uppfyllelse.


Du måste vara stolt över din resa?

– Jag känner mig väldigt glad och tacksam och vet att min familj också är stolt över mig. Samtidigt har jag svårt att visa det utåt. Jag bär fortfarande med mig en del komplex från uppväxten som säger “vem tror du att du är egentligen?”.

Men istället för att låta det bromsa honom, har Himanshu förvandlat det till en av sina största drivkrafter. Inom sitt fält har han redan tagit sig till en sällan skådad akademisk nivå jämfört med andra från liknande samhällsklasser.

– Jag har aldrig strävat efter att vara förmer än någon annan, jag vill bara bli behandlad likvärdigt. Och för mig är en nyckel till den jämlikheten att vara på samma akademiska nivå.


Mer svensk än indier

I somras blev han, efter sju år i Sverige, svensk medborgare. Ett stort beslut, eftersom det fordrade att han samtidigt gav upp sitt indiska medborgarskap. Och i januari nästa år påbörjar Himanshu sina efterlängtade MBA-studier vid Handelshögskolan i Stockholm. Programmet, som motsvarar ett års heltidsstudier, är fördelat över 18 månader av lärarledda lektioner och egna studier. Det gör det möjligt att parallellt sköta arbetet på IRnova.

Med MBA-utbildningen hoppas Himanshu slunga sitt ledarskap till en högre nivå, såväl strategiskt som operationellt. Han planerar att en dag starta eget företag inom avancerad teknologi och livnär också en dröm om att kunna inspirera och hjälpa fler från de lägre samhällsklasserna i Indien att våga satsa och utbilda sig till ingenjörer.  

– Jag har redan idéerna, nu kommer jag att få redskapen!

mba stipendium

Himanshu Kataria

Ålder: 34 år.

Familj: Sambo i Stockholm, föräldrar och två äldre systrar i Delhi.

Bakgrund: Dataingenjörsexamen i Indien, Master i elektronik vid University of Glasgow, doktorsavhandling i mikroelektronik och tillämpad fysik i vid KTH.

Fritid: Styrketräning, löpning, experimentell indisk matlagning och sång.

Läser just nu: ”Corporate finance - theory & practice” av Aswath Damodaran.

MBA-program i Sverige

Om MBA-stipendiet

Stipendiet utlyses av Dagens industri, utbildning.se och Handelshögskolan.

Stipendiaten får en betald plats på MBA Executive Format vid Handelshögskolan till ett värde av 465 000 kronor.

Programmet pågår i 18 månader och motsvarar ett års heltidsstudier. Det består av tio veckor med lektioner och självstudier däremellan. Samtliga studenter är

yrkesverksamma parallellt med utbildningen. För att ansöka måste man vara Di-prenumerant, ha minst en treårig akademisk examen och minst fem års relevant arbetslivserfarenhet.

Juryn består av Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande för Bonnier AB, Lotta Edling, chefredaktör på Dagens industri, Mattias Säker, vd för utbildning.se, Karin Wiström, programchef på Handelshögskolans MBA-program, och Lena Flykt-Rosén, Head of Operations, Telia Zone.

Läs mer om MBA-utbildning och stipendiet här

Senast uppdaterad: 04 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-28

Motivera anställda – guide för chefer

Vad är motivation och hur kan du på ett handfast sätt arbeta för att inspirera dina medarbetare? Genom sunda värderingar och att se individen bakom arbetaren. Det finns många verktyg att applicera, men det viktigaste är att bygga en tvåvägskommunikation på förtroende.

Taggar: Ledarskap
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-20

Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor

Publicerad: 2014-10-09
Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor. under 2015 att påbörja SSE MBA Executive Format vid Handelshögskolan i Stockholm. Läs om Roseline och varför hon fick vårt MBA-stipendium.

Taggar: Karriär , MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-10-24

Årets MBA-stipendiat vill lösa världens vattenproblem

Årets vinnare av MBA-stipendiet brinner för att hitta nya sätt att lösa världens vattenproblem genom att förena naturvetenskap med innovationer inom IT. Möt Louise Croneborg-Jones, specialist på vattenresurser i Världsbanken. 

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-31

Ny som chef – tips inför första dagen på jobbet

Har du gått och blivit chef? Grattis! Du har precis klivit in i en spännande och givande värld där du kommer att möta många nya situationer som du kanske aldrig ställts inför tidigare. För att du ska känna dig trygg i din nya roll har vi samlat handfasta tips för hur du kan hantera den första tiden på ditt nya jobb.

Taggar: Ledarskap
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-13

MBA-stipendiaten Maria Smith om 'ödesfrågan hållbarhet'

Maria vill få lärdom i hur man sätter finansiella siffror på det hela, för att se hur lönsamt det faktiskt är med hållbarhet. Detta så hon kan bevisa det hon tror på, med rätt verktyg.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!