Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Därför ska du inkludera yoga i ditt ledarskap – 6 tips

Att vara chef innebär mer än att leda en organisation eller ett team av medarbetare. Det innebär ofta ett högt tempo, snabba förändringar och att ständigt vara tillgänglig. För att orka hålla uppe drivet i ditt ledarskap är det viktigt att hitta tillfällen för lugn och återhämtning. Vi har pratat med Maja Tervell, yogaentreprenör och yogalärare, som ger sex anledningar till varför du ska inkludera yoga och mindfulness i ditt ledarskap.

1. Yogans tekniker bidrar till att reducera stress

Det finns flera förklaringar till varför yoga reducerar stress, men kort sagt handlar det till stor del om andningen. Lär du dig att andas djupare och bättre så kommer du enklare hitta ett lugn i stressade situationer. Yogan ger dig också ett speciellt förhållningssätt till livet som hjälper dig att känna att du duger som du är. Att prestera, hinna först och att alltid vara på topp blir mindre viktigt. Viss yoga jobbar dessutom med nervsystemet för att göra oss mer motståndskraftiga mot stress.

2. En trygg ledare är en bra ledare

Trygghet kan skapas på flera olika sätt, bland annat genom att du som ledare har stor kompetens inom ditt område, men också genom att du lär känna dig själv. Yoga, mindfulness, andning och meditation är alla redskap som gör oss mer balanserade och lugna och kan stärka vår självkännedom. I längden kan det hjälpa dig hålla huvudet kallt i pressade situationer, att vara närvarande med dina medarbetare, orka hålla uppe drivet i ditt ledarskap och att fatta klokare beslut.

3. Du lär dig styra ditt fokus mot det som är viktigast

Vilken slags ledare vill du vara? Det finns ledare som agerar i affekt, som inte vågar ta beslut och som inte finns där för sina medarbetare. Inte sällan handlar det om en känsla av press eller otillräcklighet. Yoga och mindfulness bockar inte av några punkter på din to-do-list, men det hjälper till att hitta en stabil grund och ett ökat lugn. När du väl har det är det enklare att vara närvarande och att sålla bland dina uppgifter för att kunna fokusera på det som är viktigast i stunden.

Utveckla ditt ledarskap med yoga och mindfulness

4. Ditt lugn smittar av sig på organisationen

En stressad person är inte sitt bästa jag – oavsett om hen är ledare eller inte. En chef eller ledare är en viktig del av organisationen. Är chefen stressad speglas det med stor sannolikhet i resten av organisationen. Är chefen istället lugn och trygg sprider det ringar på vattnet och skapar trygghet i både organisationen och hos medarbetarna. En trygg ledare vågar också lita på att medarbetarna gör sitt jobb, utan att behöva styra och peta i detaljerna.  

5. Du får värdefulla verktyg att dela med dina medarbetare

Att implementera yoga och mindfulness i ditt ledarskap kan ge dig flera verktyg att använda i ditt dagliga arbete. Du får praktiska övningar anpassade utifrån dig som ledare, som du sedan kan använda för att stötta dina medarbetare. Om det finns de som är skeptiska mot att använda yoga och meditation som ett verktyg i jobbet behöver du inte kalla det för just det. Börja med att gå igenom en andningsövning och några enkla yogaövningar. De allra flesta känner sig snabbt mindre stressade och så plötsligt har de provat på yoga och meditation utan att du sätter någon etikett på det. För en person kanske andningen blir den viktigaste lärdomen. Någon kanske gillar yogaövningarna mest. En tredje hittar sitt lugn i meditationen eller mindfulnessövningarna. 

6. Dina medarbetare kommer känna sig sedda 

Som medarbetare är det viktigt att känna sig sedd av sin chef. Som chef kan det vara en utmaning, framförallt om du ofta sitter i möten eller av andra anledningar inte är på plats hos dina medarbetare. Det ställer högre krav på att du är närvarande när du väl kan ge medarbetaren av din tid och uppmärksamhet. Yoga och mindfulness hjälper dig att vara mer i nuet och att kunna koppla bort annat som pockar på din uppmärksamhet. Du blir en mer närvarande chef helt enkelt.

Hållbart ledarskap med yoga – 2 dagars utbildning

Senast uppdaterad: 09 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-12

Projektledning – här är allt du behöver veta!

För dig som vill ge dig själv och ditt team de bästa förutsättningarna för att nå era gemensamma mål, i form av projekt. Här hittar du tips och information – allt du behöver om du funderar på att gå en utbildning i projektledning! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-29

5 tips för att bli en bättre chef

Vad är egentligen ett bra ledarskap? Både om du är ny i din roll eller om du arbetat en längre tid som chef och ledare är det viktigt att ständigt utvecklas i din yrkesroll. Vi har frågat fem chefer vilka egenskaper de tycker är de viktigaste som chef.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-20

Sveriges populäraste ledarskapsutbildningar 2015

Ett bra ledarskap är en av de viktigaste byggstenarna för att ett företag ska nå framgång och många yrkesverksamma svenskar ser fördelarna med att vässa sin ledarkompetens genom en utbildning. Ny statistik från över 57 000 personer talar sitt tydliga språk – att utvecklas i sin yrkesroll och bli bättre på att coacha medar ...

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!