Visa utbildning.se som: Mobil
Kvinna som leder möte

Därför ska du gå en ledarskapsutbildning på distans

– 5 anledningar att vässa ditt ledarskap 

Som chef möter du nya utmaningar varje dag. Personerna du leder kan både göra dig stoltare och mer frustrerad än du trodde var möjligt. För att ge dig själv de bästa förutsättningarna att lyckas på jobbet utan att låta det gå ut över dina arbetsuppgifter är det en bra idé att satsa på en ledarskapsutbildning på distans. 

Oavsett om du är ny som chef eller i mitten av din ledarskapskarriär kan du dra stor nytta av en ledarskapsutbildning. Att vässa ditt ledarskap och ta det ytterligare ett steg kommer att öka dina medarbetares förtroende för dig. Men det är en utmaning för många att avsätta tid för rätt kompetensutveckling. Många utbildningsanordnare har valt att erbjuda sina ledarskapsutbildningar på distans, genom att arrangera dem online. Du kan då delta i utbildningen från din arbetsplats, oavsett om det är hemma eller på ditt kontor. 

Vi på utbildning.se vet hur viktigt det är att aldrig sluta utvecklas. Därför har vi listat våra fem bästa argument för att du ska ta dig tid för en ledarskapsutbildning på distans.

1. Det kommer att öka produktiviteten

De verktyg du får under utbildningen kommer att ge dig både självinsikt och kunskap som förbättrar din förmåga att kommunicera med dina medarbetare. Då kan du få dem att öka sina insatser avsevärt, utan att be dem om det. En ledare med stort förtroende har ofta medarbetare som vill göra det lilla extra på jobbet. Genom ett effektivt och insiktsfullt ledarskap kommer du att öka produktiviteten i ditt team. 

2. Högre engagemang och lägre omsättning bland personalen

Det är stor sannolikhet att din arbetsplats framtida ledare redan finns i ditt team idag. För att de ska stanna kvar behöver de känna sig sedda, hörda och få rätt typ av uppmuntran och utveckling. En ledarskapsutbildning kan lära dig hur du förvaltar ditt teams kompetenser på bästa sätt och får dem att öka engagemanget både för enstaka arbetsuppgifter och arbetsplatsens vision.

Nöjda medarbetare kommer dessutom att prata gott om arbetsplatsen och få fler att vilja söka sig dit. Marknadsföring av jobbannonser i all ära, men ett gott rykte kommer att få de allra bästa att söka sig till ditt team. 

3. Bidra till en förbättrad företagskultur

Kompetenta ledare vars medarbetare har stort förtroende för dem bidrar till en stark och positiv företagskultur. Som utomstående kan du snabbt ta tempen på en arbetsplats genom att se hur chefer och medarbetare interagerar. Kompetenta ledare skapar effektiva team med en god sammanhållning. De ser både mjuka och hårda värden och kan anpassa sitt ledarskap efter individerna de leder. Folk som trivs på jobbet kommer dit med en positiv inställning och ett högt engagemang. Det smittar av sig!

4. Upplägget gör det lättare att prioritera din kompetensutveckling

En ledarskapsutbildning på distans sker oftast online och kan enkelt anpassas efter ditt schema. Att vara borta flera dagar kan kännas motigt, även om det ökar din kompetens och kommer att underlätta för dig i längden. En ledarskapsutbildning på distans gör det möjligt för dig att få det bästa av två världar: Du utvecklas och kan leda ditt team på ett ännu bättre sätt än du redan gör, samtidigt som du kan vara närvarande i deras dagliga arbete. 

Under 2020 valde många utbildningsanordnare att ställa om sin verksamhet och erbjuda sitt utbud som onlineutbildningar. I en turbulent tid ställs extra höga krav på ledare, se till att du har rätt förutsättningar för ditt jobb. 

Gå en ledarskapsutbildning online

5. Du kommer att lära dig att leda dig själv 

Att veta hur du reagerar i olika situationer och hur människor upplever dig kommer att ta ditt ledarskap till nya höjder. Det kommer i sin tur öka ditt självförtroende vilket ökar dina medarbetares förtroende för dig. Det blir en positiv spiral, som startar i din självinsikt. 

Hej Anders Mäki, ledarutvecklare på Paragera AB

Anders Mäki på Paragera


utbildning.se har pratat med Anders Mäki som jobbar med ledarutveckling på Paragera AB.  Där har de utformat en ledarskapsutbildning på distans som utgår från IDI-modellen – ett digitalt verktyg som ger dig insikt i hur du upplevs på arbetsplatsen. Genom att samla in anonymiserade data från dina medarbetare får du en bild av hur drivande, personlig och uppmärksam du upplevs vara. 

Berätta mer om IDI – varför har ni valt att arbeta med det?

– Människor är olika. IDI är ett verktyg som lyfter fram hur människors beteenden uppfattas av deras omgivning. Både den enskilde själv och dennes omgivning svarar digitalt på samma frågor vilket gör att resultatet skapar självinsikt – uppfattas mitt beteende som jag tror? Medvetenheten om detta i en grupp gör att ni kan sluta irritera er på varandras brister och istället nyttja varandras styrkor. Som ledare kan du förutse hur du ska kommunicera med dina respektive medarbetare, bemöta dem på rätt sätt och ge rätt uppgift till rätt person.

Vad skulle du säga är de största fördelarna med IDI?

– Det är ett 360°-test vilket innebär att det är din omgivning som svarar på frågorna i verktyget som samlat blir ditt resultat. Det finns alltså inga felkällor som i andra verktyg där enbart du själv svarar. Risken är då att du svarar utefter hur du vill vara och inte utefter hur du är. Med IDI får du en tydlig och konkret insikt i ditt verkliga beteende och kan då anpassa och utveckla din kommunikation utifrån det.

På vilket sätt kan era kursdeltagare dra nytta av resultatet?

– IDI mäter beteende i tre dimensioner varav en handlar om anpassningsförmåga, adaptability. Det innebär att du själv kan påverka ditt beteende och därmed aktivt din kommunikation och samarbetsförmåga med andra. Efter genomgång av teorierna kan ledarna också förstå sina medarbetare bättre och då anpassa ditt ledarskap därefter.

– Vi har tidigare bara utfört utbildningar i olika konferensanläggningar men just IDI-konceptet fungerar utmärkt online.

Gå en ledarskapsutbildning som utgår från IDI

Senast uppdaterad: 24 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-03-18

6 steg du inte får missa i din projektplanering

Står du inför planeringen av ett projekt och funderar på om du verkligen fått med allting? För att hjälpa dig som projektledare på traven har vi sammanställt en checklista på sex av de viktigaste stegen i en lyckad projektplanering.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-11-24

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2020

Är du chef eller någon som funderar på söka en chefstjänst? Se hit! Vi på utbildning.se har på nytt granskat nuvarande platsannonser för chefer och verksamhetsledare, och sammanställt en topplista över 2020:s mest önskvärda kompetenser för chefer!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2019

Alla chefer och blivande chefer, titta hit! Vi har än en gång kollat över och analyserat de platsannonser som ligger ute för chefer i dagsläget, för att ge er den kompletta topplistan av heta kompetenser! 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!