Visa utbildning.se som: Mobil

Har du rätt ledaregenskaper?

Har du rätt ledaregenskaper?

Är du redan ledare eller på väg in i rollen som ledare? Ställ dig själv frågan; vilka ledaregenskaper anser du vara viktiga? Hur skulle du själv vilja att din egen chef var?

De finns i varje organisation och varje företag. Ingen kan påverka arbetsplatsen som dem. Vi talar om ledare. Oavsett om det rör sig om större eller mindre företag är ledarskapet fullkomligt essentiellt. Oändliga mängder av tid, pengar och energi har genom tiderna ägnats åt att studera begreppet ledarskap. Ändå går åsikterna brett isär om vad ledarskap egentligen innebär. En sak är man dock oftast överens om: Ett väl fungerande ledarskap spelar en avgörande roll för företagets resultat. Det är ledarens uppgift att stötta och ge inspiration till sina medarbetare så att de känner förtroende för ledarskapet och företaget.  

För dig som är ledare idag, eller som är intresserad av en ledarposition i framtiden, listar vi nedan några av de ledaregenskaper du bör tänka på i rollen som chef:


1Delegera – en viktig ledaregenskap

En av de viktigaste ledaregenskaper är förmågan att delegera ut arbetsuppgifter. Detta lättar inte bara din egen arbetsbörda utan ger även dina medarbetare ökat självförtroende. Nyckeln till framgång är kunna identifiera de kunskaper och styrkor som finns inom företaget och verkligen använda dessa.

Ärlighet varar längst

Oärlighet från ledningen sprider oärlighet genom varje nivå i organisationen. Resultatet av en oärlig handling kommer alltid att generera dåliga resultat för organisationen som helhet. Det är därför viktigt att arbeta med ärlighet utifrån den gamla devisen – led genom exempel. 

3Självförtroende och engagemang

Inom varje företag och organisation finns perioder då framtiden känns osäker, då saker och ting inte går enligt plan. Att som ledare då förmå ”släcka bränder” och behålla ett lugn som stärker moralen på arbetsplatsen är av stor vikt. Att försäkra dina medarbetare att motgångar är en naturlig process inom ett företag och att behålla fokus på det övergripande målet och visionen. 

4Kommunikation – inte bara ord

 Varje ledare måste ha en förmåga att kommunicera väl. Både internt och externt i olika former, allt från stora grupper till samtal på tu man hand. Att vara en skicklig kommunikatör kan vara en av de allra viktigaste ledaregenskaperna. Effektiva ledare kommunicerar ständigt, klart och med ett syfte. Kommunikation handlar inte bara om att tala och skriva. 

Intresserad av att utveckla dina ledaregenskaper eller kanske ta dina första steg mot en ledarposition? 

Då finns det mängder av utbildningar som kan vara intressanta för dig. Är du en erfaren ledare kanske du kan vara intresserad av en UGL-utbildning som tar avstamp i hur du påverkar och påverkas av andra beteenden. Är du ny som chef finns det ett flertal utbildningar som kan hjälpa dig hantera din nya roll. Eller kanske vill du ha hjälp att få folk att lyssna på dig, då kan exempelvis en retorikutbildning vara rätt val för dig.

Klicka på knappen nedan för att se de populäraste utbildningarna inom området just nu. Ifall du har svårt att välja kan du istället fylla i vårt formulär nedan, så hjälper vi dig att hitta utbildningen för dig!

Hitta ledarskapsutbildningarna som gör dig till chef här!


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 20 feb 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-01

Populäraste ledarskapsutbildningarna 2018

Ledarskap är en av utbildning.se mest populära kategorier. Så är även fallet i år. Vi har samlat statistik från över 1 miljon olika besökare och ledarskap är alltjämt i topp. Här presenterar vi listan över de populäraste ledarskapsutbildningarna 2018. Hos oss på utbildning.se har intresset för ledarskapsutbildningar ökat markant sedan 2016.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!