05 dec 2019

Har du rätt ledaregenskaper?

Är du redan ledare eller på väg in i rollen som ledare? Ställ dig själv frågan: vilka ledaregenskaper anser du vara viktiga? Hur skulle du själv vilja att din egen chef var?

De finns i varje organisation och varje företag. Ingen kan påverka arbetsplatsen som dem. Vi talar om ledare. Oavsett om det rör sig om större eller mindre företag är ledarskapet fullkomligt essentiellt. Oändliga mängder av tid, pengar och energi har genom tiderna ägnats åt att studera begreppet ledarskap. Ändå går åsikterna brett isär om vad ledarskap egentligen innebär. En sak är man dock oftast överens om: Ett väl fungerande ledarskap spelar en avgörande roll för företagets resultat. Det är ledarens uppgift att stötta och ge inspiration till sina medarbetare så att de känner förtroende för ledarskapet och företaget.  

För dig som är ledare idag, eller som är intresserad av en ledarposition i framtiden, listar vi nedan några av de ledaregenskaper du bör tänka på i rollen som chef:


1. Delegera – en viktig ledaregenskap

En av de viktigaste ledaregenskaper är förmågan att delegera ut arbetsuppgifter. Detta lättar inte bara din egen arbetsbörda utan ger även dina medarbetare ökat självförtroende. Nyckeln till framgång är att kunna identifiera de kunskaper och styrkor som finns inom företaget och verkligen använda dessa.

2. Ärlighet varar längst

Oärlighet från ledningen sprider oärlighet genom varje nivå i organisationen. Resultatet av en oärlig handling kommer alltid att generera dåliga resultat för organisationen som helhet. Det är därför viktigt att arbeta med ärlighet utifrån den gamla devisen – led genom exempel. 

3. Självförtroende och engagemang

Inom varje företag och organisation finns perioder då framtiden känns osäker, då saker och ting inte går enligt plan. Att som ledare då förmå ”släcka bränder” och behålla ett lugn som stärker moralen på arbetsplatsen är av stor vikt. Att försäkra dina medarbetare att motgångar är en naturlig process inom ett företag och att behålla fokus på det övergripande målet och visionen. 

4. Kommunikation – inte bara ord

Varje ledare måste ha en förmåga att kommunicera väl. Både internt och externt i olika former, allt från stora grupper till samtal på tu man hand. Att vara en skicklig kommunikatör kan vara en av de allra viktigaste ledaregenskaperna. Effektiva ledare kommunicerar ständigt, klart och med ett syfte. Kommunikation handlar inte bara om att tala och skriva. 

Intresserad av att utveckla dina ledaregenskaper? 

Då finns det mängder av utbildningar som kan vara intressanta för dig. Är du en erfaren ledare kanske du kan vara intresserad av en UGL-utbildning som tar avstamp i hur du påverkar och påverkas av andra beteenden. Är du ny som chef finns det ett flertal utbildningar som kan hjälpa dig hantera din nya roll. Eller kanske vill du ha hjälp att få folk att lyssna på dig, då kan exempelvis en retorikutbildning vara rätt val för dig.

Till alla ledarskapsutbildningar!

Vill du läsa mer om ledarskap? 

Vi har skrivit ihop en matig ledarskapsguide med massor av tips och information för dig som är intresserad av ledarskap. I den kan du läsa om allt från tips för nya chefer till hur du går tillväga för att motivera dina medarbetare.

Ta mig till ledarskapsguiden!

Senast uppdaterad: 05 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för elingenjör

Möjligheterna till fortsatt utbildning för dig som elingenjör är många. Det finns en uppsjö olika kortare eller längre kurser att välja på för att bygga på sina kunskaper inom elektronikområdet.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!