Visa utbildning.se som: Mobil
Lär dig ett nytt språk

5 tips för att lära dig ett nytt språk

Att i vuxen ålder lära sig ett nytt språk eller att behöva damma av den gamla högstadietyskan kan vara en utmaning. utbildning.se har sammanställt fem tips som kan göra din inlärning både roligare och mer effektiv.

Ibland brukar man tala om hur svårt det är att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder, men med en inlärningsmetod som passar dig och ett tålamod blir det lättare än du tror. Vill du lära dig ett nytt språk? Ta del av våra tips som hjälper dig på vägen.

1. Studera regelbundet

Ett vanligt problem när en person ska lära ett nytt språk är att studierna inte sker tillräckligt regelbundet. Målet kanske även många gånger är att du ska lära dig språket snabbt. Men för att de nya kunskaperna verkligen ska fastna krävs att du gör inlärningen till en återkommande rutin i din vardag. Kanske är du väldigt entusiastisk i början och vill lära så fort som möjligt, men när en missad studiedag plötsligt blir till veckor och månader kan det vara svårt att återfå motivationen. 10-15 minuter studier per dag är en bra start.

Studera regelbundet med hjälp av en språkkurs

2. Se på filmer och tv-program på det nya språket

När du har grundläggande kunskaper inom språket kan du börja titta på filmer och tv-program på det nya språket. Börja med en film du redan sett eller använd dig av undertexter. Genom att höra språket kommer du att märka att du förstår mer än du tror och du kommer att snappa upp en mängd nya ord och uttryck.

3. Integrera språket i ditt vardagliga liv

Försök att använda det nya språket så ofta som möjligt i din vardag, du kan exempelvis skriva inköpslistor eller göra noteringar i din kalender på språket. Försök möta personer som har språket du vill lära dig som modersmål. Har du inte tid eller hittar du ingen i din närhet som talar språket? Skaffa dig en brevvän! Det finns mängder av sidor online för personer världen över som söker en språkkompis.  

Har du möjlighet att resa till ett land där språket talas? Ta chansen och förena nytta med nöje. På plats får du tillfälle att öva på vardagliga situationer samtidigt som du har möjlighet att lära dig mer om landets kultur och historia.

4. Våga göra fel

När du lär dig ett nytt språk kommer du att säga fel ibland, det är naturligt. Skäms inte över om du böjer ett ord fel eller använder ett konstigt uttryck. Om du planerar att låta bli att tala språket innan du behärskar det flytande kommer du att få vänta länge. Låt inte dina rädslor och din stolthet hindra dig. Du kommer snart att märka att modersmålstalare inte tar illa upp och gärna hjälper dig tillrätta.

5. Använd de tekniska hjälpmedel du har tillgång till

Idag finns det en mängd olika appar som du kan använda när du reser till och från jobbet eller har några minuter över, du kan också välja att lyssna på poddar eller radioprogram på språket du vill lära dig. Genom att kontinuerligt lyssna på språket kommer du att utveckla ditt ordförråd, samtidigt som du upptäcker nya musikgrupper att lyssna på.

Lär dig ett nytt språk på en kurs

Vilket språk vill du lära dig?

Ett affärsspråk

Svenska

Engelska

Intresserad av ett annat språk? Se alla språkkurser här

Senast uppdaterad: 03 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-14

ABB förbättrar förutsättningarna för fler kvinnor inom teknikbranschen

Tekniska arbetsgivare har ofta svårt att jämna ut klyftan mellan antalet kvinnor och män. Att få fler kvinnor intresserade inom teknikyrken är ett sätt att motarbeta trakasserier och bana vägen för en mer jämställd bransch. Teknikföretaget ABB öppnar dörrar för kvinnor i slutet av sina tekniska utbildningar men i början av sina karriärer. Teknikbranschen anses ofta vara långt ifrån jämställd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-15

Topp 20: Hetaste IT-kompetenserna 2017

utbildning.se har undersökt över 1 500 aktuella jobbannonser i syfte att kartlägga vilka egenskaper som just nu är de mest efterfrågade vid rekrytering av mjukvaru-, spel- och systemutvecklare. Årets undersökning visar att kunskaper i agila arbetsmetoder är fortsatt eftertraktat av arbetsgivarna. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Så får du effektivare arbetsdagar med Pomodoro-tekniken

Brottas du med hur du ska ska hantera din tid och att hinna med allt du vill få gjort under en dag? Yttre faktorer som mail, sms och notiser är ständiga distraktioner som stjäl din effektivitet. Lär dig hur du kan optimera effektiviteten med den populära Pomodoro-tekniken! 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!