Visa utbildning.se som: Mobil

5 tips för att lära sig ett nytt språk

Att i vuxen ålder lära sig ett nytt språk eller damma av den gamla högstadietyskan kan vara en utmaning. utbildning.se har sammanställt fem tips som kan göra din inlärning både roligare och mer effektiv.

nytt språkIbland brukar man tala om hur svårt det är att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder, men med en inlärningsmetod som passar dig och tålamod blir det lättare än du tror. Vill du lära dig ett nytt språk? Ta del av våra tips som hjälper dig på vägen.

1. Studera regelbundet

Ett vanligt problem när en person ska lära ett nytt språk är att studierna inte sker tillräckligt regelbundet. För att de nya kunskaperna verkligen ska fastna krävs att du gör inlärningen till en återkommande rutin i din vardag. Kanske är du väldigt entusiastisk i början och vill lära så fort som möjligt, men när en missad studiedag plötsligt blir till veckor och månader kan det vara svårt att återfå motivationen. 10 – 15 minuter studier per dag är en bra start.

2. Se på filmer och tvprogram på det nya språket

När du har grundläggande kunskaper inom språket kan du börja titta på filmer och tvprogram på det nya språket. Börja med en film du redan sett eller använd dig av undertexter. Genom att höra språket kommer du att märka att du förstår mer än du tror och du kommer att snappa upp en mängd nya ord och uttryck.

3. Integrera språket i ditt vardagliga liv

Försök att använda det nya språket så ofta som vanligt i din vardag, du kan exempelvis skriva inköpslistor eller göra noteringar i din kalender på språket. Försök möta personer som har språket du vill lära dig som modersmål. Har du inte tid eller hittar du ingen i din närhet som talar språket? Skaffa dig en brevvän! Det finns mängder av sidor online för personer världen över som söker en språkkompis.  

Har du möjlighet att resa till ett land där språket talas? Ta chansen och förena nytta med nöje. På plats får du tillfälle att öva på vardagliga situationer samtidigt som du har möjlighet att lära dig mer om landets kultur och historia.

4. Våga göra fel

När du lär dig ett nytt språk kommer du att säga fel ibland, det är naturligt. Skäms inte över om du böjer ett ord fel eller använder ett konstigt uttryck. Om du planerar att låta bli att tala språket innan du behärskar det flytande kommer du att få vänta länge.  Låt inte dina rädslor och din stolthet hindra dig. Du kommer snart att märka att modersmålstalare inte tar illa upp och gärna hjälper dig till rätta.

5. Använd de tekniska hjälpmedel du har tillgång till

Idag finns det en mängd olika appar som du kan använda när du reser till och från jobbet eller har några minuter över, du kan också välja att lyssna på poddar eller radioprogram på språket du vill lära dig. Genom att kontinuerligt lyssna på språket kommer du att utveckla ditt ordförråd, samtidigt som du upptäcker nya musikgrupper att lyssna på.

Tips på kurser


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 23 jan 2019

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!