Så följer du upp ditt arbete med Google Analytics

Vad genererar dina annonser egentligen? Hur många besök har din hemsida under en genomsnittlig dag? Google Analytics är ett effektivt sätt att analysera hur din verksamhet presterar och vad som behöver förbättras.

Vad genererar dina annonser egentligen? Hur många besök har din hemsida under en genomsnittlig dag? Google Analytics är ett effektivt sätt att analysera hur din verksamhet presterar och vad som behöver förbättras.  

Google Analytics är ett omfattande verktyg, på gott och ont. Du kan se mycket statistik från din sida men det krävs att du investerar tid i verktyget för att du ska kunna använda det på bästa sätt. Det kan upplevas komplicerat, därför är det bra att gå en utbildning i Google Analytics och få experthjälp med att utveckla din verksamhet och analysera trafik och konverteringar.  

Hitta en utbildning i Google Analytics 

Vad är Google Analytics? 

Google Analytics är ett perfekt val för dig som vill ha massor av data om din produkt eller företag och vill ha bättre koll på trafik och konverteringar. Google Analytics är ett gratis verktyg som du kan använda för att analysera hur väl din sida presterar. Det finns två olika varianter av Google Analytics; Universal Analytics och GA4. Universal Analytics är den äldre versionen av verktyget och GA4 är det programmet du troligen har om du startade ditt Google Analytics-konto efter oktober 2020.  

Börja med Google Analytics 

För att starta ett Google Analytics-konto behöver du först ha ett Google-konto. När du har kommit till Google Analytics sidan följer du anvisningarna för att skapa ett nytt konto och konfigurera dina inställningar, inklusive att ange information om webbplatsen som du vill spåra med Analytics. Efter det kan du generera en spårningskod och placera den på din webbplats för att börja samla in data om dina besökare.  

Siffror i Google Analytics och vad de betyder 

Sessions  

Sessions syftar till antalet besökare, både återkommande och unika, under en vald tidsperiod.  

Users 

Antalet användare som har besökt din sida minst en gång under en tidsperiod.  

New users 

Antalet användare som besöker sidan för första gången under tidsperioden.  

Bounce Rate 

Bounce Rate är procenten av besökare som gick in på sidan och sedan lämnade den utan någon typ av interaktion.  

Page/Sessions 

Hur många av dina sidor en användare besöker i genomsnitt.  

Average Session Duration 

Genomsnitt på hur länge en användare besöker din sida.  

Utbildning i Google Analytics 

Det finns mycket du kan göra i Google Analytics, men det är inte helt lätt att veta hur. För att kunna utnyttja programmets fulla potential är det gynnsamt att gå en utbildning i Google Analytics. Med en utbildning i bagaget kan du strukturera ditt konto och enkelt hitta den information du söker samt veta hur du kan använda den. Vanligt innehåll i en Google Analytics-utbildning är bland annat viktiga begrepp, mätning av konverteringar, analys av trafik, filtrering samt att du lär dig se vilka sidor som presterar bäst och sämst.  

Utbildningar i Google Analytics 

Källa: support.google.com 

Gabrielle Längbo

Gabrielle Längbo

Digital Content Specialist (Visa mer)
Gabrielle har en bakgrund inom journalistik och arbetar nu som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Hon är utbildad inom journalistik och har även tagit flera kurser efter sin examen inom historia och franska. Hon skriver gärna om kompetensutveckling och om vikten av att aldrig sluta lära sig nya saker. Hon är född och uppvuxen i Stockholm men har bott i Paris under två år. Intressen inkluderar yoga, musik, film och historia. (Mindre)

Om

Gabrielle har en bakgrund inom journalistik och arbetar nu som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Hon är utbildad inom journalistik och har även tagit flera kurser efter sin examen inom historia och franska. Hon skriver gärna om kompetensutveckling och om vikten av att aldrig sluta lära sig nya saker. Hon är född och uppvuxen i Stockholm men har bott i Paris under två år. Intressen inkluderar yoga, musik, film och historia.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: