Motorsågskörkort – nya krav från 2015

Från och med 1 januari 2015 kommer det nya regler kring användning av motorsåg yrkesmässigt. Här kan du läsa om de nya reglerna för att använda motorsåg på jobbet. 

Motorsågskörkort – nya krav från 2015

Den 1 december 2012 trädde nya krav för arbete med motorsåg i kraft (AFS 2012:01). Från och med 1 januari 2015 kan du få böter om du använder motorsåg yrkesmässigt utan att ha avlagt ett praktiskt och ett teoretiskt prov med godkänt resultat. Om du inte redan har tagit motorsågskörkort är det således hög tid att anmäla dig till en kurs, dels för din egen säkerhet och dels för att undvika straffavgiften på 10 000 kronor.

Kraven för motorsågskörkort som formulerats av Arbetsmiljöverket har som syfte att minska skador och dödsfall i samband med motorsågsarbete.  Om du som arbetar med motorsåg inte redan har avlagt de praktiska och teoretiska proven med godkänt resultat och innehar dokument som styrker detta riskerar du nu att få betala böter. Det teoretiska provet för att få motorsågskörkort består av kryssfrågor och under det praktiska provet får du visa dina kunskaper inom området.

Utbildningstips

 Motorsågsutbildning Nivå A

En utbildning som lär dig allt du behöver för att använda motorsåg vid olika typer av arbeten, dock ej trädfällning. Efter avklarad utbildning och erlagt prov får du ditt motorsågskörkort.

Olika typer av motorsågskörkort

Det finns sju olika klasser för motorsågskörkort beroende på vilken typ av arbetsuppgifter du utför och det är viktigt att du innehar rätt motorsågskörkort för arbetet du utför.

Nivå A är för dig som kapar ved eller använder motorsåg i exempelvis byggnadsarbete eller annat arbete där fällning av träd inte ingår.

Nivå B tillåter dig att arbeta med fällning och kvistning av träd samt ger dig kunskap om hur du hanterar fastfällda träd.

Nivå C är för dig som arbetar med avancerad fällning, nedtagning av fastställda träd samt upparbetning i stormfälld skog.

Nivå S tillåter dig att arbeta med upparbetning i stormfälld skog samt nedtagning av fastställda träd.

Nivå D ger dig kunskap för att på ett säkert sätt arbeta med motorsåg, olika former av stång eller kastsågar samt andra specialhjälpmedel när du röjer upp bland skadade träd och grenar på luftburna ledningar.

Nivå E tillåter dig att arbeta med motorsåg och handsåg vid trädbeskärning och träddemontering från exempelvis skylift eller andra mobila eller stationära arbetsplattformar.

Nivå F tillåter dig att arbeta med motorsåg vid arbeten inom räddningstjänsten.

Stor risk för skador vid motorsågsarbete

Regelverket AFS 2012:01 gäller för dig som arbetar med motorsåg. Kravet från Arbetsmiljöverket innebär att du måste ha ett motorsågskörkort även om du utfört arbete med motorsåg innan det nya regelverket började gälla. Skogsstyrelsen rekommenderar att du var femte år genomgår en repetitionsutbildning för att upprätthålla kompetensen. Om du är skogsägare i egen skog finns inget krav på motorsågskörkort. För att undvika skador och säkerställa att motorsågen används korrekt kan det dock vara lämpligt även för dessa individer att genomgå en utbildning.

Inte bara de som är nya i yrket riskerar att drabbas av olyckor, även du som har lång erfarenhet kan skadas. En stor del av olyckorna i arbetet med motorsåg sker när sågkedjan träffar användaren och risken är särskilt stor när du arbetar med trädfällning eller kvistning. Genom att kräva att alla som arbetar med motorsåg har genomgått en utbildning kan risken för skador på grund av felaktigt användande minska.

Rätt skyddsutrustning

Vanliga olyckor är exempelvis klämskador eller avkapade fingrar och risken för skador blir större om du inte använder motorsågen på rätt sätt eller om lämplig skyddsutrustningen inte används. När du använder motorsåg ska alltid följande skyddsutrustning användas:

  • Godkänd skyddshjälm
  • Byxor med sågskydd
  • Handskar med sågskydd
  • Stövlar med sågskydd, halkfri sula och stålhätta
  • Visir eller skyddsglasögon
  • Hörselskydd
  • Spade och brandsläckare

Förutom skyddsutrustning bör du alltid ha första förband nära till hands om olyckan skulle vara framme.

Se utbildningar som ger motorsågskörkort här


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser