Konsten att nätverka – så gör du succé

Ett stort nätverk kan underlätta för dig när du söker efter ett nytt jobb. Med de rätta kontakterna kan nya dörrar öppnas, men inte alla känner sig bekväma med att småprata med främlingar på mässor och event. Vi har sammanställt fem tips för dig som vill göra succé på ditt nästa event.

Konsten att mingla – så gör du succé på nästa event

Ett stort nätverk kan underlätta för dig när du söker efter ett nytt jobb. Med de rätta kontakterna kan nya dörrar öppnas, men inte alla känner sig bekväma med att småprata med främlingar på affärsluncher, mässor och event.  

Anser du att du är dålig på att nätverka? Vissa människor har lättare för att småprata, men alla kan bemästra konsten att mingla – det enda som krävs är övning. utbildning.se har sammanställt fem tips för dig som vill förbättra din förmåga att nätverka och göra succé nästa gång du ska delta vid en social tillställning.

Kurser inom retorik för dig som vill bli ännu bättre på att nätverka

1. Sätt upp tydliga mål

Vare sig du ska delta vid en stor mässa eller är inbjuden på en affärslunch är det bra att sätta upp tydliga mål. Är ditt mål att träffa nya vänner eller knyta nya kontakter för att kunna byta arbete eller bransch? Om du redan innan evenemanget har en tydlig målbild och vet vad du vill är det enklare att mingla och småprata.

2. Var inte för bekväm

Förvänta dig inte att andra ska komma fram till dig. För att få ut det mesta av tillfället krävs det att du själv vågar ta det första steget. Är det flera av dina kollegor eller vänner som deltar vid eventet? Se till att inte bli för bekväm och enbart prata med de du redan känner. De flesta av oss vet att det är lättare att närma sig en person som är ensam än en grupp som redan verkar sammansvetsad.

Spendera inte heller hela tiden åt att tala med samma person, avrunda samtalet och mingla vidare. En tumregel är att spendera max fem minuter med varje ny person. Att avsluta samtalet uppfattas sällan som otrevligt utan snarare som ett tillfälle för båda parter att knyta ännu fler nya kontakter.

3. Mingla aldrig utan visitkort

Gör det till en vana att alltid ha med dig visitkort, särskilt om du ska gå på en mässa. Om du inte har visitkort genom ditt arbete kan det vara bra att trycka upp egna. Du beställer enkelt visitkort från ett tryckeri.

Om den du talar med inte har med sig sitt visitkort bör du ha din mobiltelefon nära till hands, men se till att ha ljudet avstängt. Att din mobiltelefon plötsligt ringer när du samtalar med en potentiell arbetsgivare kan innebära förlorade arbetsmöjligheter.

4. Optimera din profil på LinkedIn

Allt fler väljer att använda LinkedIn för sitt yrkesnätverk. Se därför till att ha en uppdaterad LinkedIn-profil där du anger din titel, var du jobbar och vilka kompetenser du har. Om du har en bild på din LinkedIn-profil underlättar du också för eventuella kontakter som vill skapa kontakt med dig efter att ni träffats på exempelvis en mässa. 

5. Följ upp de kontakter du får

När du byggt upp ett nätverk är det viktigt att följa upp och underhålla de nya kontakterna. Det första steget är att lägga till personen på LinkedIn. Kanske kan du även bjuda på lunch eller ringa och tacka för senast. Om ni talade om något särskilt senast ni träffades kan du referera till detta eller bifoga exempelvis en artikel som relaterar till det ni pratade om.


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: