Visa utbildning.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en utbildning? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Så får du andra att lyssna på dig

Att vara bra på att kommunicera är en kompetens de flesta arbetsgivare efterfrågar. Förmågan att förmedla egna åsikter och tankar kan underlätta i många situationer i livet. Men vad betyder det egentligen att vara bra på att kommunicera och hur kan du förbättra din kommunikativa förmåga?

Vissa människor är naturligt väldigt duktiga på att få andra att lyssna medan andra behöver lite mer träning. Oroa dig inte – om du har viljan att förbättra din kommunikation finns det kurser att läsa och en mängd knep du kan ta till.

Kommunikation är mer än bara ord

Att kunna kommunicera är viktigt för att nå framgångar, både privat och i yrkeslivet. Bra kommunikativ förmåga brukar kännetecknas av förmågan att få andra att lyssna, behålla deras uppmärksamhet och tillskriva en verklig betydelse till det du säger. 

Om du vill få andra att lyssna på dig är det viktigt att vara medveten om att kommunikation inte enbart är vad du säger – utan även hur du säger det med hjälp av ditt röstläge och kroppsspråk.

  • Om du ser oorganiserad ut kommer den du pratar med anta att du är oorganiserad
  • Om du ser besegrad ut kommer den du pratar med anta att du är besegrad
  • Om du ser självsäker och behärskad ut kommer den du pratar med att anta att du vet vad du håller på med

Ha ett öppet kroppsspråk

Tänk på att människor inte reagerar på vem du egentligen är, utan vem de tror att du är. Fundera därför över vilken bild du vill förmedla.

För att visa att du är alert och aktivt deltar i samtalet bör du ha ögonkontakt. Genom att höja ögonbrynen och nicka visar du ännu tydligare att du är intresserad av det som sägs. Tänk även på var du håller dina armar. Att hålla armarna bakom ryggen när du pratar med någon kan ge intryck av att du är otillgänglig medan korsade armar kan uppfattas som hotfullt och negativt.

Om du vill att andra ska lyssna på dig bör du ha ett mer neutralt kroppsspråk. Lägg märke till de uttryck och det kroppspråk som den person du talar med använder och imitera detta för att signalera välvilja.

Prata inte för fort

Beroende på vem du talar med kan du använda dig av ett mer eller mindre vardagligt språk, men tänk på att tala högt och tydligt, det förmedlar självsäkerhet. Det kanske allra viktigaste är att du inte pratar för fort. Genom att sakta ner ger du den du pratar med tid att fundera över vad det är du säger och smälta det budskap du vill förmedla.

Så sakta ner, ta din tid och se till att budskapet når fram. Det kommer att vara värt det. Publiken kommer att lyssna. 

Tips på kurser


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-21

11 saker du aldrig ska säga vid första mötet

Vi har alla gjort det någon gång. Du menar inget illa, men innan du hunnit tänka dig för, har små grodor hoppat ur munnen. Inte minst i situationer där du är lite spänd eller möter nya personer. I bästa fall ger du ett dåligt första intryck av dig själv. I värsta fall kan du allvarligt skada din trovärdighet, dina relationer och framtida karriärmöjligheter. För att hjälpa dig undvika de värsta tabbarna listar utbildning.se 11 saker du aldrig ska säga första gången du möter en person.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-21

10 frågor till retorikern Per Furumo

Per Furumo anlitas av en rad olika företag och organisationer. Per erbjuder individuell konsultation, workshops och utbildningar. Han ser muntlig framställning som ett hantverk.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!