Visa utbildning.se som: Mobil

Kom igång med kompetensutveckling 2017 – våra bästa tips

Varför lägga massor av tid och pengar på att bygga ett hus och sedan låta det förfalla? Nima Sanandaji, författare och samhällsdebattör, liknar i sin bok om framtidens arbetsmarknad kompetensutveckling vid underhållet av ett hus. Men – var börjar man?

I en föränderlig värld ställs ständigt nya krav på dig i arbetslivet. Globalisering och digitalisering kräver inte bara en uppdaterad teknisk kunskap utan ställer även högre krav på mänskliga egenskaper som ingen teknik kan ersätta – kreativitet, social kompetens och exceptionell service. 

Din utbildning är inte en statisk tillgång utan ett ständigt pågående projekt. För att behålla din attraktionskraft på arbetsmarknaden bör du därför under hela din yrkesbana fortsätta utveckla dina kunskaper.

Fackförbunden Unionen och Finansförbundet har undersökt inställningar och utmaningar när det kommer till kompetensutveckling hos sina medlemmar. Utifrån detta har vi på utbildning.se sammanställt de viktigaste punkterna du bör tänka på när det kommer din egen kompetensutveckling.


Ta initiativ

2017 är det upp till dig att sätta bollen i rullning. Omkring 60 procent tycker att arbetsgivaren bär ansvaret över kompetensutveckling. Men endast 9 procent av initiativen till utbildningarna tas av den närmaste chefen och så lite som 5 procent av initiativen tas av ledningen på företagen. Det finns alltså ett stort behov och ofta ekonomiska möjligheter att kompetensutvecklas (se punkt 2), men initiativet måste komma från dig!

Kolla med chefen

86 procent av de tillfrågades kompetensutveckling finansieras av arbetsgivaren. Det finns alltså ofta ekonomisk backning i företaget. Hela 85 procent anser att kompetensutveckling hjälper dem att utvecklas i sin yrkesroll. En klar majoritet menar även att det bidrar positivt till företagets resultat. Något att berätta för chefen!

Ha en tydlig plan och sätt mål

Inte ens 20 procent har en tydlig plan för sin kompetensutveckling. För att få ut det mesta av din vidareutbildning – se till att förankra den i tydliga mål. Det kan du göra tillsammans med din arbetsgivare med fokus på er verksamhet, eller på ett personligt plan med dina egna ambitioner och drömmar i åtanke. Vilka framtida utmaningar kommer ni möta på ert företag? Vad kan du blir bättre på som efterfrågas i arbetslivet? Våga tänka strategiskt!

Håll ögon och öron öppna

Håll dig uppdaterad på nyheter inom teknik och effektivitet, jobba på dina sociala förmågor och din retorik för att imponera på kollegor och kunder och träna på stresstålighet och fokus för att kunna hantera krav på ökad tillgänglighet och tempo.

Så, ta chansen att hitta en utbildning som gör dig till en ovärderlig tillgång på ditt företag samtidigt som den hjälper dig förvalta och utveckla den utbildning och kompetens du redan har!

Behöver du hjälp att hitta vilken utbildning som passar dig?

Kontakta vår personliga utbildningsrådgivning!

Källor

Senast uppdaterad: 24 feb 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-30

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2018

Marknadsförare förespråkas! Under oktober har utbildning.se granskat 444 jobbannonser för att ge dig de mest eftertraktade egenskaperna för marknadsförare 2018. Ingen kompetens oavsett yrkeskategori tycks vara så viktig som att vara driven på den svenska arbetsmarknaden. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-03

KONE möter framtidens tekniska kompetenskrav med egenstartad utbildning

Många branscher lider idag av kompetensbrist. Teknikbranschen är en av många som söker med ljus och lykta efter rätt kompetens, som ibland verkar vara svår att finna. KONE har tagit saken i egna händer och startat sitt alldeles egna lärlingsprogram. Vad har vården, skolan och delar av teknikbranschen gemensamt? Samtliga är branscher som har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-15

Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare 2017

utbildning.se har granskat nästan 500 aktuella platsannonser för Key Account Managers och Account Managers i syfte att kartlägga vilka kompetenser som just nu är hetast på arbetsmarknaden.Årets undersökning visar att arbetsgivarna letar efter säljare med ett starkt eget driv. Över hälften av jobbannonserna efterfrågar just denna egenskap hos de sökande.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-31

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2019

Alla chefer och blivande chefer, titta hit! Vi har än en gång kollat över och analyserat de platsannonser som ligger ute för chefer i dagsläget, för att ge er den kompletta topplistan av heta kompetenser! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-04-12

Kortkommandon i Excel!

Vill du också spara tid när du jobbar i Excel? Vi har samlat alla kortkommandon och genvägar du behöver för att effektivisera din dag. 

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!