Visa utbildning.se som: Mobil

Kom igång med kompetensutveckling 2017 – våra bästa tips

Varför lägga massor av tid och pengar på att bygga ett hus och sedan låta det förfalla? Nima Sanandaji, författare och samhällsdebattör, liknar i sin bok om framtidens arbetsmarknad kompetensutveckling vid underhållet av ett hus. Men – var börjar man?

I en föränderlig värld ställs ständigt nya krav på dig i arbetslivet. Globalisering och digitalisering kräver inte bara en uppdaterad teknisk kunskap utan ställer även högre krav på mänskliga egenskaper som ingen teknik kan ersätta – kreativitet, social kompetens och exceptionell service. 

Din utbildning är inte en statisk tillgång utan ett ständigt pågående projekt. För att behålla din attraktionskraft på arbetsmarknaden bör du därför under hela din yrkesbana fortsätta utveckla dina kunskaper.

Fackförbunden Unionen och Finansförbundet har undersökt inställningar och utmaningar när det kommer till kompetensutveckling hos sina medlemmar. Utifrån detta har vi på utbildning.se sammanställt de viktigaste punkterna du bör tänka på när det kommer din egen kompetensutveckling.


Ta initiativ

2017 är det upp till dig att sätta bollen i rullning. Omkring 60 procent tycker att arbetsgivaren bär ansvaret över kompetensutveckling. Men endast 9 procent av initiativen till utbildningarna tas av den närmaste chefen och så lite som 5 procent av initiativen tas av ledningen på företagen. Det finns alltså ett stort behov och ofta ekonomiska möjligheter att kompetensutvecklas (se punkt 2), men initiativet måste komma från dig!

Kolla med chefen

86 procent av de tillfrågades kompetensutveckling finansieras av arbetsgivaren. Det finns alltså ofta ekonomisk backning i företaget. Hela 85 procent anser att kompetensutveckling hjälper dem att utvecklas i sin yrkesroll. En klar majoritet menar även att det bidrar positivt till företagets resultat. Något att berätta för chefen!

Ha en tydlig plan och sätt mål

Inte ens 20 procent har en tydlig plan för sin kompetensutveckling. För att få ut det mesta av din vidareutbildning – se till att förankra den i tydliga mål. Det kan du göra tillsammans med din arbetsgivare med fokus på er verksamhet, eller på ett personligt plan med dina egna ambitioner och drömmar i åtanke. Vilka framtida utmaningar kommer ni möta på ert företag? Vad kan du blir bättre på som efterfrågas i arbetslivet? Våga tänka strategiskt!

Håll ögon och öron öppna

Håll dig uppdaterad på nyheter inom teknik och effektivitet, jobba på dina sociala förmågor och din retorik för att imponera på kollegor och kunder och träna på stresstålighet och fokus för att kunna hantera krav på ökad tillgänglighet och tempo.

Så, ta chansen att hitta en utbildning som gör dig till en ovärderlig tillgång på ditt företag samtidigt som den hjälper dig förvalta och utveckla den utbildning och kompetens du redan har!

Behöver du hjälp att hitta vilken utbildning som passar dig?

Kontakta vår personliga utbildningsrådgivning!

Källor

Senast uppdaterad: 24 feb 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-09-19

Effektiv inlärning – metoder för att förbättra minnet

Varför fastnar aldrig viss kunskap i ditt minne? Det kan bero på att du inte använder en inlärningsstil som passar dig. Men vilken kunskap som du kommer ihåg påverkas också av hjärnans filter. Här får du en introduktion till olika inlärningsmetoder.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Pink Programming är redo för framtiden

utbildning.se har intervjuat Pink Programmings Alice Larson. Alice berättar om sitt uppdrag som verksamhetsledare och om organisationen i övrigt. Vi hann också med att prata lite om framtiden och hur Pink Programming jobbar för att hjälpa kvinnor närma sig programmeringsyrket.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-29

Instalco värderar vidareutveckling för sin personal

Kompetensutveckling är viktigt! Instalco är med på banan och utbildar flitigt sin personal via ett internt program som ingår i vad de kallar för Instalcoskolan. Programmen är anpassade för de olika rollerna som finns i företaget och öppna för alla anställda.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-12

ÅF Academy står för meningsfull kompetensutveckling

Kompetensutveckling är viktigt för utvecklingen av många svenska företag. Fler och fler inser vikten av att utveckla sin personal och behålla konkurrenskraftiga medarbetare. Vi på utbildning.se har nu uppmärksammat ÅF:s arbete med vidareutveckling via deras utbildningsinsats som de kallar ÅF Academy. Allt fler aktörer börjar inse vikten av kompetensutveckling för sina anställda.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-05-24

Kompetensförsörjning – vad är det, varför behövs det?

Medarbetare behöver ofta kompetensförsörjning för att kunna effektivisera problemlösning, hitta nya sätt att förenkla och förbättra gamla tillvägagångssätt och för att kunna se nya affärsmöjligheter.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Hitta en utbildning du är intresserad av


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!