Visa utbildning.se som: Mobil

Jonas sökte stipendiet och fick det – här är hans tips

Jonas terning sökte stipendiet och fick det, läs hans tipsJonas Terning är journalist och författare och mitt i yrkeslivet. Han såg en kurs i historieberättande i London han ville läsa, men hade inte pengar att finansiera kursen och resan dit. Då sökte han stipendium och fick det. Här är hans tips och lärdomar från stipendiesökandet.

Jonas sökte stipendiet då han såg en intressant kurs han ville gå. Han tycker att kompetensutveckling är både roligt och viktigt:
 Kompetensutveckling är viktigt för att känna att man fortsätter att utvecklas. Dels för sin egen personliga vinnings skull men också för arbetsplatsen. Att man kan bidra med nya saker och förhoppningsvis få lite nya idéer till vanliga arbetsuppgifter.

Stipendium via Journalistfonden

Det var andra gången Jonas sökte ett stipendium, men första gången han fick det. Han sökte stipendiet via ”Journalistfonden för vidareutbildning” och blev beviljad 16 000 kronor till en kurs i historieberättande. Stipendiet ska även täcka resa till London, boende, kursavgift, kurslitteratur samt transfers. Kursen hålls i november 2014.

Jag var intresserad av just den här kursen, Robert McKee Story Seminar, sedan tidigare, men tyckte inte jag hade pengar att åka. Då tänkte jag inte på att jag kunde söka stipendium till den. Sen läste jag tidningen Journalisten, där de i varje nummer listar vilka som har fått stipendium, och såg att en person fått stipendium för just denna kurs. Då kollade jag upp när det var dags för nästa omgång stipendium.

Upplägget av stipendieansökan viktigt

Det är viktigt att läsa på hur stipendieansökan ska se ut och lägga upp sin ansökan därefter. För varje ansökt stipendium måste man anpassa sig.
 Det fanns tydliga riktlinjer från Journalistfonden hur stipendieansökan skulle se ut. Först skulle jag förklara varför jag ville gå kursen, sen beskriva hur jag skulle ta lärdomarna från kursen vidare till min yrkesvardag, och sist ge en ekonomisk sammanställning för vilka kostnader jag sökte stipendium, berättar Jonas.

Han tror att anledningen till att just han blev utvald berodde på hur han hade formulerat sin ansökan. 

─ Det var tydligt vad jag ville söka stipendium för, och hur jag skulle ta den kompetensen vidare till min yrkesvardag. Sen har jag skrivit en roman - Lineup - och jobbar nu på nästa. En kurs i historieberättande går ju att applicera både i det skönlitterära skrivandet samt i de reportagetexter jag jobbar med till vardags. Så ja, det var väl en kombination av allt.

Sök stipendiet

Jonas tips till andra som vill söka stipendium är enkelt:

Sök. Det är väl egentligen det bästa tipset? Många funderar nog på att söka, men det är betydligt färre som faktiskt söker. Till just det stipendiet jag sökte var det runt 90 ansökningar, och 16 som fick stipendium. Det är ändå hyfsade odds, säger Jonas Terning.

Fakta

Namn: Jonas Terning
Yrke: Journalist och författare
Bor: Stockholm
Stipendiet gäller kursen: Robert McKee Story Seminar i London
Fritidsintressen: Har två små barn så listan med fritidsintressen har krympt till familjen, läsning och skrivande. Och så resande när det hinns med.


Tips på kurser

Publicerad: 2014-09-19
Text: Mia Wahlberg


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 31 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-14

Irriterande beteenden på arbetsplatsen – det här stör sig svenskarna mest på

Anklagar din chef dig för misstag du inte gjort eller har dina medarbetare attitydproblem som skapar en dålig stämning? Du är inte ensam. Baserat på svaren från 563 personer kan vi nu avslöja de mest irriterande beteendena på våra svenska arbetsplatser.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!