Visa utbildning.se som: Mobil

IPMA – examen för projektledare

Vad avgör om ett projekt blir lyckat? Den kanske viktigaste faktorn är projektledarens kompetens. Därför kan projektledare sedan flera år certifiera sig genom IPMA och bevisa för sig själv och andra vilken kunskap de sitter på. Nu blir det även lättare att hitta rätt projektledarutbildning tack vare IPMA Registering

Sven Ringmar och Annica Wallenbro Stojcevski arbetar på Svenskt projektforum. De vet hur viktigt det är att projektledaren har rätt kompetens, och hur svårt det kan vara att hitta rätt i det stora utbudet.

– En IPMA Registrering kan ses som en varudeklaration för utbildningar, berättar Annica. Du som konsument får en bild av hur utbildningen genomförs, vad den innehåller och vilken kompetensnivå du förväntas kunna uppnå.

– Med registreringssystemet kan utbildningsarrangörerna redovisa innehållet i utbildningarna med hjälp av IPMA:s ramverk för kompetens i projekt, säger Sven Ringmar.

Systemet finns redan i flera länder och nu är även ett tiotal svenska projektledarutbildningar kartlagda och registrerade. Den som letar efter utbildningar kan då enkelt göra jämförelser på Svenskt projektforums webbplats.

– Vi granskar kartläggningarna och ser till att de blir korrekta. Man kan säga att vi är som Konsumentverket för projektledarutbildningar, förklarar Sven.

Kommer inte alla utbildningar att bli likadana?

– Tvärtom! Utbildningsarrangörerna kommer i början kunna hitta brister som de säkert vill åtgärda, men ganska snart har vi sett att de även ser möjligheter till att profilera utbildningarna för att göra dem mer specialiserade, säger Sven.

Annica förtydligar:

– En IPMA Registrering innebär inte att alla utbildningar ska anpassas efter IPMA. Det finns stort utrymme för variation

Alla vinner på att projektledaren har rätt kompetens

Det är många faktorer som har betydelse om ett projekt ska bli lyckat eller inte. Annica och Sven menar att en organisation har mycket att vinna på om alla som är delaktiga i projektet har rätt kompetens och att man inte bara ”kör på ”.

– Gör det lite mer på riktigt så blir det mycket enklare sedan, är Annicas bästa tips till organisationer som står i startgroparna med att driva nya projekt. Förarbetet skapar förutsättningarna för resultatet.

Ett vanligt problem är att projektbeställningen inte är tillräckligt genomtänkt.

– En kompetent projektledare kan snabbt se brister i projektet och ha kurage att säga stopp. Det kan göra hela skillnaden för om ett projekt blir lyckat och affärsnytta kan uppstå, säger Sven.

Certifiering visar din fulla potential som projektledare

Enligt Sven och Annica krävs såväl teoretiska kunskaper som erfarenhet för att bli en kompetent projektledare. Med en IPMA Certifiering kan projektledaren stärka och bevisa sin samlade kunskap och erfarenhet. En certifiering är också internationellt erkänd och kan vara ett sätt att stärka sitt CV.

Under hela certifieringsprocessen får deltagarna utvärdera sig själva som projektledare.

– Certifieringen är en självdeklaration där du får reda på var du står i förhållande till IPMA:s ramverk och vad du kan göra för att komma vidare i din karriär, förklarar Annica.

– Det finns ett personligt värde även om det har visat sig att du har skjutit lite för högt och inte klarar certifieringen. Du har ändå fått djupa kunskaper om dig själv, säger Sven

Annica poängterar att processen är minst lika viktig som själva certifikatet och att det inte bara handlar om att skriva en tenta och gå vidare:

– Under vägens gång blir du coachad och får samtala om din utveckling med erfarna bedömare. Certifieringen är en livsexamen.

Vad är IPMA?

IPMA, International Project Management Association, är en internationell och ideell organisation som arbetar för att främja projekt som arbetsform.

IPMA har tagit fram ett ramverk för vilka kompetenser man bör ha som projektledare. Utifrån ramverket har de utvecklat ett system för att verifiera projektledares kompetenser, och ett system för att verifiera innehållet i projektledarutbildningar.

IPMA representeras i Sverige av Svenskt Projektforum.

IPMA Certifiering

Som projektledare kan du bli IPMA-certifierad. Certifieringen sker på olika nivåer beroende på kunskap och erfarenhet. Certifieringen sker utifrån IPMA:s ramverk.

IPMA Registrering

En utbildning kan bli IPMA-registrerad. Det innebär att utbildningsarrangören kartlägger sin projektledarutbildning utifrån IPMA:s ramverk.

Senast uppdaterad: 17 feb 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-01-03

Våtrumscertifikat? All information hittar du här

Att utföra våtrumsarbeten innebär stora krav på säkerhet och noggrannhet. Idag är kunderna allt mer måna om att de hantverkare de anlitar är behöriga, det vill säga certifierade eller auktoriserade enligt byggbranschens regler.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-02-25

Miljöledningssystem – certifiering med ISO 14000 och EMAS

Att arbeta med miljöpolicyer handlar inte bara om att organisationer ska skaffa sig en certifiering på papperet. Det ska vara ett verktyg för företaget eller organisationen, baserat på ett affärsmässigt tankesätt samtidigt som det ska gynna miljön. I Sverige är den vanligaste använda certifieringen ISO 14000, men även EMAS-certifieringen finns.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-14

Motorsågskörkort – nya krav från 2015

Från och med 1 januari 2015 kan du få böter om du använder motorsåg yrkesmässigt utan att ha avlagt ett praktiskt och ett teoretiskt prov med godkänt resultat. Här kan du läsa om de nya reglerna för att använda motorsågar i jobbet.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!