Visa utbildning.se som: Mobil

Olof Röhlanders tips för att hitta motivationen

Känner du dig trött och omotiverad på jobbet? Du är inte ensam. Nära en miljon svenskar säger sig påverkas negativt av mörkret under höst och vintermånaderna. Men det går att hitta tillbaka till arbetslusten igen. Olof Röhlander, författare, inspiratör och mental tränare presenterar sina bästa motivationstips på utbildning.se.

hitta motivationen

Som mental tränare och coach ligger ämnen som motivation och inspiration Olof Röhlander varmt om hjärtat.

– Det handlar mycket om att hitta sina motiv. Att förstå vad det är som driver en och ge sig själv en orsak till varför man ska göra vissa uppgifter kan hjälpa motivationen på traven.

Han tror att ett vanligt misstag är att vänta på att lusten och drivkraften ska komma utifrån eller infinna sig spontant av sig själv. Något som sällan fungerar.

– Ironiskt nog kommer motivation ofta först när man väl satt igång. Därför gäller det ibland att bara ta tjuren vid hornen och göra, även om det kanske känns trögt i början.

Men kan man verkligen tvinga fram lusten?

– Det är kanske svårt att tvinga fram motivation där den inte finns men då och då kan man ändå koppla bort känslorna och bara göra det som krävs, utan att det måste vara optimalt lustfyllt. Det kan vara motiverande i sig att veta att man kan få saker gjorda på beställning oavsett om man är upplagd för det eller inte.

Olof påpekar också att vi själva har ett ansvar att hålla drivkraften uppe.

– Det är sant att arbetsgivaren bör skapa bra förutsättningar för att motivationen ska finnas, men du har alltid ett eget ansvar att försöka se konstruktivt på saker och ting och att berätta för din arbetsgivare vad du behöver för att känna dig motiverad i dina arbetsuppgifter, säger Olof Röhlander.

Olofs fem tips för att hitta motivationen på jobbet


1. Känner du dig omotiverad just nu, så använd dig av den känslan till att formulera vad du behöver för att känna dig motiverad igen. Många gånger behövs bara någon liten justering för att arbetslusten ska komma tillbaka. Kanske en viss arbetsuppgift du finner ostimulerande kan lyftas från dina axlar? Kanske ett miljöbyte kan räcka?

2. Hitta något att längta till! Med något positivt att fästa blicken på i tyngre tider är det lättare att kämpa på och komma ihåg att det här bara är tillfälligt. Fokusera på ”ljuset i tunneln”.

3. Försök om möjligt att delegera bort det som tar bort din motivation. Det du tycker är jobbigt eller tråkigt kanske någon annan gör med glädje?

4. Prata med din chef och hör om du kan få andra arbetsuppgifter.

5. Sitt inte och vänta på att bli motiverad. Sätt igång, så kommer den till dig.

Fakta Olof Röhlander

Namn: Olof Röhlander
Gör: Författare, inspiratör och mental tränare
Familj: Fru Anna och borderterriern Malte
Aktuell: 
Ständigt aktuell. Skriver just nu på boken 'Konsten att njuta av livet', som kommer i aug 2015.

Tips på kurser

Publicerad: 2014-11-14


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 31 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-05-11

Ljög du i ditt CV? Här är kurserna som räddar dig!

– Men... Alla ljuger väl i sitt CV? Nja, men det är vanligare än man kan tro! Enligt Svenska Dagbladet ljuger nästan var femte svensk i CV:t och detta riskerar att ge pinsamma följder. Som tur är finns utbildning.se till ert förfogande och i vår söktjänst kan ni hitta de där snabba kurserna som kan rädda dig från rentav karriär-förödande konsekvenser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-29

Womengineer vill inspirera fler kvinnor att bli ingenjörer

Kvinnor har länge dominerat på svenska universitets- och högskoleutbildningar. Trots det är endast drygt en av fyra ingenjörsstudenter kvinnlig. Organisationer som Womengineer arbetar hårt för att bryta mönstret. Genom att inspirera och informera hoppas Womengineer att de ska nå målet om att det 2030 ska examineras lika många manliga som kvinnliga studenter.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!