Visa utbildning.se som: Mobil

Bemöta härskartekniker - Exempel på motstrategier

Elaine Eksvärd

Känner du dig ibland förminskad i samtal med andra människor? Har du kollegor som gärna leker martyrer på jobbet? Då kan det vara fråga om härskartekniker.

Hon har kallats Sveriges retorikdrottning. Elaine Eksvärd ägnar sin karriär åt att hjälpa människor kommunicera tydligare och snyggare. En hjärtefråga som bland annat resulterat i eget företag, föreläsningar, ett flertal böcker och frekventa uppdrag som retorikexpert i media.

– Vi klarar oss inte utan kommunikation, men kommunikation fungerar som en muskel och det är få som föds med ”sexpack”. Därför måste vi träna, säger Elaine som lever efter mottot: ”Gör dig inte smart – gör dig förstådd”.

Både män och kvinnor manipulerar

Ett fenomen hon ofta stött på genom såväl egna som andras erfarenheter är så kallade härskartekniker, där en person eller en grupp använder sociala manipulationer mot någon annan för att bevara en viss position eller hierarki.

Härskartekniker är något som utövas av både män och kvinnor, såväl i yrkesmässiga som privata relationer, skriver Elaine Eksvärd i sin bok Härskarteknik, den fula vägen till makt. Hon poängterar samtidigt att det inte alltid rör sig om medvetna strategier, utan att härskaren i själva verket ofta kan vara helt omedveten om sitt sätt.

– Det händer till exempel att jag får frågan om jag verkligen har skrivit mina böcker själv, men antas däremot ha dans i blodet, ler Elaine.

Som yngre stötte hon ibland på andra former av härskartekniker, så som att få sin kompetens ifrågasatt på grund av sin ålder.

– Nu när jag är äldre så kan det istället vara högt uppsatta akademiker som fnyser åt min brist på akademisk vokabulär när jag är med i tv, men det berör mig inte. Jag har annat att haka upp mig på, såsom min lilla sons trots, säger Elaine.

Så här bemöter du härskarteknikerna

Elaine listar fyra vanligt förekommande härskartekniker och tipsar hur du bäst hanterar dem:

1. Uteslutningsmetoden

 – Att medvetet utestänga någon i sammanhanget, såsom på ett möte där talaren endast vänder sig till vissa utvalda personer istället för till hela gruppen. När du får ordet börjar talaren gäspa, bläddra i papper eller måste plötsligt gå ut och ta ett viktigt telefonsamtal.

Så hanterar du det: Var uppmärksam på ditt eget kroppsspråk. Håll dig lugn, nicka, le och ställ intresserade frågor istället för att se sårad eller frustrerad ut. Försök smidigt att ta dig in i samtalet. Verkar ingenting du gör hjälpa är du tyvärr i detta läge ganska utsatt, så länge du inte får hjälp utifrån av till exempel andra kollegor som kan inkludera dig i gemenskapen.

2. Martyrmetoden

 – Där en person bemöter dina professionella synpunkter eller konstruktiva kritik med att gå in i martyrskap och ge dig skuldkänslor. ”Jaha, jag förstår precis. Du tycker alltså att jag är värdelös och inkompetent”. Då är det lätt att man känner behov av att släta över sin kritik eller svara att ”nej, nej det var absolut inte så jag menade”.  

Så hanterar du det: Avbryt vänligt martyrleken genom att lugnt och sakligt upprepa kritiken istället för att falla in i medlidande. Säg ”Vad jag menar är att…” och ge inte personen vidare uppmärksamhet för sina känslostormar.

3. Stereotypmetoden

 – Du blir generaliserad efter utseende, kön, sexuell läggning eller hudfärg. Du blir som homosexuell man kanske tillfrågad om inredning trots att du aldrig visat intresse för ämnet, eller blir som kvinna tilldelad typiskt ”kvinnliga” arbetsuppgifter och tvingas på så sätt uppfylla en stereotyp.

Så hanterar du det: Ditt bästa försvarsmedel är att ställa nyfikna frågor. ”Vad intressant, får jag fråga vad det beror på att du ber just mig?” eller ”Hur kommer det sig att du gav just den här arbetsuppgiften till mig?”

4. Självförvållad härskarteknik

 – Att du omedvetet förringar dig själv inför andra. Till exempel när du osäkert säger ”eh, jag har en liten snabb fråga här bara”. 

Så hanterar du det: Bli medveten om problemet och börja arbeta aktivt med din egen retorik. Skala direkt av alla nedvärderande eller förringande kommentarer om dig själv och säg istället utan omskrivningar och utan att ursäkta din existens ”Jag har en fråga”.

Blir du utsatt för en härskarteknik, ska du ta det med ro tycker Elaine.

– Bli inte arg eller ledsen när du blir utsatt utan fråga istället vad tanken var med det de sa eller gjorde. Eftersom de flesta som utövar härskartekniker är omedvetna om det, är nyfikenhet ofta det bästa vapnet.  

Fakta

Namn: Elaine Eksvärd
Gör: Retorikkonsult, vd och grundare av Snacka Snyggt
Familj: Maken Gustav och sonen Matheo 2 år
Aktuell: 
Med nya boken Vardagsmakt – tio strategier som ger och genomskådar makt.

Tips på kurser

Publicerad: 2014-10-21


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 04 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-22

Förbättra dina presentationer med hjälp av ditt kroppsspråk

Forskning påstår att så mycket som 55 % av kommunikationen mellan människor består av kroppsspråket. En siffra som förstås berör, för kan det verkligen stämma? Vad som säkerligen är otvivelaktigt: dina rörelser säger mer om dig än du säkert tror! Vi kan inte lära dig gå, men vi kan lära dig hur du ska stå.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-02-22

Stresstest - har du koll på varningssignalerna?

Stress är en reaktion på saker som sker i ditt liv just nu. Forskning tyder på att det finns händelser som ökar pressen på oss och som höjer vår stressnivå. Testa dina kunskaper om stress. Mer kunskaper om stress göra att du kan undvika situationer där det finns ökad risk att känna sig stressad.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!