Visa utbildning.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en utbildning? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Hantera din scenskräck och skippa rampfebern

Hantera din scenskräck

Scenskräck är en loppa som biter många människor. Men vad är egentligen talarfobi och kan du behandla din scenskräck? Genom att förstå varför du blir orolig av att tala inför folk får du lättare att hantera din rädsla och kanske på sikt kan övervinna den helt.

Det finns en elementär baktanke med rubriken i denna artikel. Annat än att vara ett försök till en klickvänlig rubrik, så är hantera ett nyckelord. Den kärva sanningen är: att om det värsta du vet är att tala inför människor, så kommer inte rädslan att försvinna med några enkla tips. Du som dagligen talar inför stora grupper och nya människor vänjer dig förmodligen till slut, men riktigt så ser inte vardagen ut för de flesta. Verkligheten är snarare att du några gånger då och då förväntas tala inför grupp. På månadsmötet, inför en stor presentation eller företagsfesten.

Först, låt oss adressera vad det är som egentligen händer när de kalla kårarna sakteligen kommer krypande.

 

Vad är scenskräck?

Att stå inför en grupp och framföra någon typ av tal är många människor absolut största skräck. Men varför är det så jobbigt för dig och många andra? Vad är det som händer i kroppen?

När du blir nervös, övergår det snabbt till rädsla. Rädsla hade för längesedan en helt annan funktion i vår mer primitiva vardag. När hjärtat börjar slå snabbare förses muskler med mer blod och syre och primitiva delar av hjärnan tar över tankeverksamheten. Detta kallas ibland i folkmun för fly eller fäkta känsla och betyder just det. Ska du brösta upp dig och möta en angripare eller springa för ditt liv? Tyvärr är inget av alternativen en särskilt bra lösning när du står längst fram och ska presentera resultatet av ett projekt du lagt ner hjärta och själ på.

 

Scenskräckens beståndsdelar

Det är inte så lätt att bena ut exakt vad det är som gör dig rädd. Det är först när du kan sätta fingret på exakt vilka dina orosmoln är som det blir mycket lättare att låta solen skina rakt igenom dem!

 

Perfektion är en av de största bovarna. Att kunna sin sak vid sidan av scenen är inte det samma på scenen. Det kan vara frustrerande att människor uppfattar dig som spak och osäker när du egentligen kan mycket mer. Men som man ofta säger, ingen är perfekt. Och så länge du inte kräver det av andra, bör du inte göra det av dig själv heller.

 

Förödmjukelse är ett annat stort orosmoment och källa till en beskärd del ångest för många. Återigen ställer vi dig en klyschig fråga: vad är det värsta som kan hända? Visst kan det gå ganska illa, men det kommer aldrig att döda dig och glömmer du av dig helt och hållet eller säger något fel, ursäkta dig. Gå åt sidan och kolla i din dator eller dina anteckningar. Ingen kommer korsfästa dig för det och framför allt, ingen kommer att minnas det ens en bråkdel av vad du skulle göra.

 

Alla dessa stirrande ögon. Att vara mitt i centrum av all uppmärksamhet är inte alltid superkul. Tricket är att se det som mindre av en börda och faktiskt för vad det är, vilket är smickrande och utvecklande. Du kontrollerar uppmärksamheten i ett rum fullt av vuxna individer. Det är möjligen svårt för dig att uppskatta i stunden, men faktum är att det egentligen är hedervärt och något att vara ödmjuk inför.

 

Det finns alltid en viss risk med att ta till scenen. Men du har alltid mer att vinna än förlora. Gör du något misstag kommer det bara vara du som minns det efter en vecka, och varje tal får alltid applåder.

 

Hantera din scenskräck

Många går in i en presentation med fel inställning. Publiken vill höra vad du säger och vad mer: de vill att du ska lyckas! Det är förmodligen få av dina medarbetare eller människor som kommit för att se dig tala som hoppas att du ska göra bort dig. Och de som mot allt förmodan gör det, är inte riktigt värda din energi.

 

Känner du din publik? Vem du talar inför är avgörande för hur stora förväntningarna på dig är. Är det en bröllopsskål, en presentation på månadsmötet eller en keynote på konferensen? Fundera kring din publik och vart du ska lägga ribban för nervositeten. Oftast är det inte lika stort som du bygger upp det. Men är du keynote, då har du rätt att vara lite nervös.

 

Gör rädsla till passion. Det är lättare sagt än gjort men anledningen till att du är rädd är för att det betyder något för dig. Det finns, som tidigare påpekat, en risk. Men om uppdraget är ditt så brinner du förmodligen för detta! Vänd på det hela och låt rädslan sporra dig. Innan du kliver upp, sätt på din favoritlåt eller låt en vän peppa upp dig. Gå in med föreställningen att du kommer krossa förväntningarna, eller om det fungerar bättre att det kommer bli ett skönt och avslappnat tal.

 

Dela ansvaret med en kollega, vän eller någon annan beroende på sammanhang. Det kan vara riktigt jobbigt att ensam ansvara för att presentera utfallet av ett lyckat projekt. Om detta känns som något övermäktigt, berätta det för en kollega och låt hen hjälpa dig bära på bördan. Även om din kollega sen inte pratar lika mycket som dig, kan det vara skönt att få dela rampljuset med någon du litar på.

 

Interaktivitet och humor är beståndsdelar som snabbt kan göra en ganska torr eller spänd stämning avsevärt mer avslappnad. Börja med ett roligt skämt om hur nervös du är eller något som passar tonaliteten. Ett annat alternativ är att få publiken att interagera med dig. Något som, speciellt i Sverige, kan vara en utmaning. Be därför vissa av dina närmare kollegor eller vänner att ställa frågor eller på andra sätt ta täten för interaktionen.

 

Låt aldrig din osäkerhet vara en ursäkt. Men om du kör fast eller känner att du tappar av dig för mycket, kan du lugnt och sansat alltid förklara att du är nervös och ursäkta dig medan du snabbt bara ska kolla dina anteckningar eller samlar dig själv. Ingen kommer tänka lägre tankar om dig för det, snarare är det ett väldigt proffsigt sätt att hantera en svår situation.

 

Tro på ditt material. Självfallet är du väl påläst, men än viktigare är att du är stolt över ditt material. Det är mycket lättare att söka trygghet och finna lugn i en väloljad och tight presentation. Ibland kan det vara värt att börja om från början om det inte känns bra. Var inte för petig, men du behöver kunna stå för det du ger din publik.

 

Våga tro på dig själv

Din karriär kommer aldrig att stå och väga på ett eller två tal som möjligtvis blir aningen mediokra. Men det finns många tjänster som har det som en återkommande komponent att då och då göra olika framträdanden för publik. Det är inte heller ovanligt att personer tackar nej till tjänster som vore ett kliv uppåt i karriären för att tjänsten involverar att tala inför grupp. Låt inte rädslan äga dig eller din karriär. Använd vad du lärt dig i den här artikeln och hantera din talarskräck, den är trots allt inget mer än en biologisk illusion.

 

Källa: Harvard Business Review


Kunskap ger dig lugn

Hitta en retorikkurs!

Senast uppdaterad: 27 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-12

De 5 vanligaste missarna i en presentation – så undviker du dem

Hur gör man en bra presentation? Det finns nog inte ett objektivt svar på det, men det finns knep att ta till. Tillsammans med Snacka Snyggt vill vi på utbildning.se tipsa dig om hur du undviker de fem vanligaste missarna i en presentation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-28

Retoriktips - för framgångsrik kommunikation

Vill du bli tryggare i att skriva tal, öva din presentationsteknik eller förbättra din mötesteknik? Här får du retoriktipsen som gör dig framgångsrik.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-13

Presentationsteknik – tips för bättre presentationer

Förutom kunskap om innehåll, struktur och teknik behöver du även kunna hantera dina nerver för att din presentation ska bli så bra som möjligt. Om du upplever att det är obehagligt att hålla presentationer finns det metoder att ta till för att öka dina möjligheter att lyckas.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!