Fördomsfri rekrytering

Fördomsfri rekrytering

Anställningsintervju med en robot?!


Kan fördomsfri rekrytering och AI-robotar öka våra chanser till att klara framtidens kompetensförsörjning?

Vad innebär egentligen kompetens?

Vi lever i omvälvande tider! Ständigt ökande digitalisering och automatisering förändrar inte bara världen, utan även arbetsmarknaden i grunden. För att klara framtidens kompetensförsörjning kommer vi att behöva vidareutbilda oss under hela livet och ständigt vara öppna för att lära oss nya  saker för att hänga med och förbli fortsatt attraktiva på arbetsmarknaden.

Vi kommer även att behöva omvärdera vår syn på kompetens. Vad är egentligen kompetens? Något statiskt man tillskansar sig en gång för alla under en universitetsutbildning, eller något dynamiskt och levande – i ständig förändring?

Kan kompetens även ses som ett bredare begrepp? Som mer än kunskap på ett CV? Kan det även vara exempelvis personlighet, potential att lära sig nya saker, öppenhet, nyfikenhet, samarbetsförmåga, motivation och drivkraft, möjligheter till utveckling? Vem är egentligen kompetent idag? Den som kan göra något idag, eller någon som kan klara av att göra saker även imorgon, i det digitaliserade samhället.

För att stå rustade inför en framtid där många jobb kommer att förändras (och vissa till och med kanske försvinna), kommer vi behöva öppna upp för nya metoder och verktyg när det kommer till rekrytering. Just för att hitta nya möjligheter och ta tillvara på all kompetens och potential som finns på arbetsmarknaden.

Nya verktyg bryter gamla fördomar

Ett företag som har tagit detta i beaktande när de utvecklat sin rekryteringsprocess är TNG – specialister inom fördomsfri och kompetensbaserad rekrytering och bemanning.

– TNG:s rekryteringsprocess grundar sig i modern forskning kring hur man bäst kan förutse en jobbsökandes framtida arbetsprestation. Det handlar om att använda objektiva metoder för att tidigt under rekryteringsprocessen mäta, testa och utvärdera kandidaters kompetens. Vi ser på kompetens som något som utgörs av fyra delar: kunskap och erfarenhet, begåvning, personlighet och motivation. Sen viktar vi dessa faktorer beroende på vilket jobb som ska utföras, berättar Hanna Flink på TNG.

Med hjälp av arbetspsykologiska screeningtester får man – tillsammans med information om kunskap och erfarenhet – ett gediget, vetenskapligt och faktabaserat underlag att göra sina urval på när man beslutar vilka som ska gå vidare i processen.


– Metoden minskar risken för att rekryteraren påverkas av förutfattade fördomar och subjektiva faktorer som magkänsla, kandidatens namn, ålder, kön, utbildningsbakgrund, vilka fritidsintressen hen har och så vidare. Det skapar ett mer rättvist och fördomsfritt urval, samtidigt som sannolikheten ökar att man lyckas hitta den kandidat som faktiskt är bäst lämpad för rollen. Både idag och imorgon, säger Hanna Flink.

Detta bidrar på sikt till en mer hållbar arbetsmarknad, där rätt person hamnar på rätt plats från början, samtidigt som man minskar risken för felrekryteringar och man bättre kan ta tillvara på all form av kompetens i samhället. Något som kommer vara en nödvändighet i framtidens digitaliserade samhälle, fortsätter Hanna Flink.

Nästa steg: AI-robotar!

För att fortsätta utveckla sin rekryteringsproces och göra den ännu mer fördomsfri håller TNG nu på att tillsammans med KTH-start-upen Furhat Robotics utveckla en AI-robot som ska bli ny assisterande rekryterare på företaget.

– Tanken med projektet är att roboten ska bidra till att göra ännu mer objektiva och fördomsfria urval i rekryteringsprocesser. Det bidrar till att allt fler jobbsökare får samma möjligheter att lyckas – oavsett ålder, kön, ursprung och utseende.

Roboten kommer fungera som stöd och avlastning i det tidigare skedet av rekryteringsprocessen. På så vis kommer de mänskliga rekryterarna att få mer tid över för det personliga mötet med sökande och kunder, samt kompetensanalyser.

Kan roboten göra jobbet bättre än människor? Är det såhär vi kommer att hitta kompetens i framtiden? Kanske är det en förutsättning för att klara framtidens kompetensförsörjning. Vad tror du? Skulle du kunna tänka dig att bli intervjuad av en robot nästa gång du söker jobb?


Är du intresserad av hur ditt företag kan ta steget mot en fördomsfri rekrytering?

Alla kurser inom kompetensbaserad rekrytering

Sam Ögren

Sam Ögren

Digital marknadsspecialist (Visa mer)
Sam Ögren är digital marknadsspecialist på Keystone Education Group. Han började sin karriär med att skapa och redigera innehåll i formerna bild, video och text. Han har länge varit en av Keystones snabbaste pennor när det kommer till att producera faktabaserade artiklar med en rolig twist. Under sin tid på Keystone har han bland mycket annat varit med och skrivit Ledarskapsguiden och Projektledarguiden. Numera ligger fokuset på specialisering inom sökmotormarknadsföring (SEM) och sökmotoroptimering (SEO), även om han då och då gärna skriver en text eller två. Han har tidigare studerat Medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet och har en kandidatexamen från Södertörns Högskola. På fritiden slukar han böcker och tränar, när han inte gör detta jagar han drömmen som fantasyförfattare. (Mindre)

Om

Sam Ögren är digital marknadsspecialist på Keystone Education Group. Han började sin karriär med att skapa och redigera innehåll i formerna bild, video och text. Han har länge varit en av Keystones snabbaste pennor när det kommer till att producera faktabaserade artiklar med en rolig twist. Under sin tid på Keystone har han bland mycket annat varit med och skrivit Ledarskapsguiden och Projektledarguiden. Numera ligger fokuset på specialisering inom sökmotormarknadsföring (SEM) och sökmotoroptimering (SEO), även om han då och då gärna skriver en text eller två. Han har tidigare studerat Medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet och har en kandidatexamen från Södertörns Högskola. På fritiden slukar han böcker och tränar, när han inte gör detta jagar han drömmen som fantasyförfattare.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: