Så ger du konstruktiv feedback till din chef

Regelbundna utvecklingssamtal är något de flesta ledare håller med sina anställda. Men har du någonsin varit med om ombytta roller? Att ge konstruktiv feedback till sin chef kan upplevas skrämmande, nästan tabu, men ibland är det helt enkelt nödvändigt. Så hur bör du gå tillväga? Vi har sammanställt fem tips på hur du bäst levererar konstruktiv kritik till din chef.

Som anställd är du van vid att ständigt utvärderas - regelbundna utvecklingssamtal är något de flesta ledare håller med sina anställda. Men har du någonsin varit med om ombytta roller? Att ge konstruktiv feedback till sin chef kan upplevas skrämmande, nästan tabu, men ibland är det helt enkelt nödvändigt. Så hur bör du gå tillväga? Vi har sammanställt fem tips på hur du bäst levererar konstruktiv kritik till din chef. 

1. Se till att hen är mottaglig

Det kan vara bra att börja med att fråga om din chef är öppen för att ta emot feedback, och när det i så fall är lägligt att ni talas vid. På så sätt behöver hen inte känna sig överrumplad och ni är båda medvetna om förutsättningarna när mötet väl äger rum.

2. Avsätt tillräckligt med tid och ta det i enrum

Du har något viktigt att framföra, och en bra chef kommer att ta sig tiden att lyssna på vad du har att säga. Om du bara häver ur dig något i förbifarten riskerar det att inte tas på särskilt stort allvar och det kan lätt glömmas bort. Det är även en god idé att ta mötet i enrum för att undvika att chefen känner sig underminerad av den konstruktiva kritiken  framför dina kollegor.

3. Anteckna och håll dig till manus

Om det är något du känner att du verkligen vill adressera, se då till att skriva ner det så att du håller dig till konkreta argument. Håll dig ifrån att hacka ner på och ta upp alla småsaker du kan komma på, det kan komma att reflektera illa mot dig istället. Håll dig saklig och till ditt manus så riskerar du inte att svamla bort din poäng.

4. Utvärdera din egen roll i problemet

På så vis garderar du dig från motargument när du väl bestämt dig för att något är relevant nog att ta upp. Presentera också din roll i problemet för chefen, specifikt hur ditt arbete påverkas av detta, och hur du önskar att det skulle vara för att du ska prestera som bäst. Enligt tidskriften Harvard Business Review är det viktigt att du inte försöker ge råd om hur chefen bör agera, fokusera istället på hur problemet ter sig från din synvinkel.

5. Överväg utfallet av den konstruktiva feedbacken

Fundera ett extra varv på vad du får ut av att framföra denna feedback. Kommer det att stjälpa mer än hjälpa? Släpp det. Det är viktigt att stå på sig, men det är också viktigt att välja sina strider.

Behöver du lite mer hjälp på traven? 

 Gå en utbildning i konflikthantering

 Gå en kurs i att ge feedback


Annonser

Du kanske också är intresserad av: