Visa utbildning.se som: Mobil

Bristen på IT-kompetens hotar Sveriges tillväxt

Den omfattande bristen på IT-kompetens berör hela samhället. Bristen hotar på sikt Sveriges chans till tillväxt. Det säger Björn Axelsson, näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen som arbetar med kompetensförsörjning inom IT-branschen.

-  Förra året gjordes en beräkning av bristen på IT-kompetens där man kom fram till att det fattas 10 000 personer. Detta leder till att IT-branschen får säga nej till uppdrag, vilket minskar Sveriges chans till tillväxt och möjligheter till välstånd, säger Björn Axelsson.

Sverige halkar efter

När allmänhetens och ungas intresse för IT minskar halkar Sverige efter i den globala konkurrensen, menar Björn. 
-  Vi försöker kommunicera till utbildningsdepartementet och näringsdepartementet att Sverige riskerar att tappa konkurrenskraften om inte näringslivet får tillgång till den kompetens den behöver.

Många IT-företag löser rekryteringsproblemen genom att lägga en del av verksamheten i andra länder, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv.
-  Ser företag att det är billigare att tillverka eller leverera tjänster utomlands och de gör det för sin konkurrensförmåga och fortlevnad, så är det riktigt. Men om företag inte får tag på tillräckligt mycket IT-kompetens på grund av att det svenska utbildningssystemet inte förmår leverera fler IT-utbildade, och därför tvingas lägga delar av produktionen eller köpa in tjänster utomlands - då är det olyckligt.

Nördigt?

Bristen på IT-kompetens beror på att det är för få unga som väljer IT som yrke. En förklaring kan vara att det finns många fördomar kring IT-yrket.
- Många tror att det bara är de asociala teknikfreaksen som jobbar med IT, nördar som sitter och knackar kod. Det är en felaktig bild.  IT handlar  inte bara om en sorts kompetens, utan flera olika saker som problemlösning, vara bra på att strukturera och få olika typer av information att fungera ihop med varandra och på att kommunicera med användaren.  IT kommer ofta in i ett sammanhang där man ska lösa ett problem eller göra en förbättring.

Då behöver man förstå verksamheten, vilka personer som använder systemen eller tjänsterna. Du måste ha en pedagogisk finess, vara social och kunna skapa en helhetsbild. Det finns idag runt 30-talet olika IT-yrkesroller beskrivna.

Kvinnor väljer bort IT

Det är inte bara brist på unga som söker sig till IT-utbildningar. Det är också alldeles för få kvinnor. Idag är det endast 30 procent kvinnor i IT-branschen.
-  Det är inte bra att vi inte har lyckats få fler unga kvinnor att tycka att IT är intressant. Vi skulle vilja att det var långt fler, säger Björn.

För att locka fler kvinnor till branschen driver IT&Telekomföretagen ett mentorskapsprogram som heter Womentor. Där får just nu 28 kvinnliga IT-chefer stöd och ett nytt nätverk. De får hjälp att profilera sig och används som goda exempel på hur kvinnor kan göra karriär i IT-branschen. 
-  I stort sett 50 procent av branschens kunder är kvinnor. Om företagen ska förstå sin marknad väl måste de också ha ett tänkande kring vad som tilltalar kvinnor när det gäller produkter och tjänster. Av det skälet tror jag att det är viktigt att få upp fler kvinnor i branschen.

"Vi vill väcka lusten"

IT&Telekomföretagen arbetar på olika sätt för att locka både kvinnor och män att välja utbildning och karriär inom IT. Bland annat har de kontakter med studievägledare och arbetsförmedlare för att berätta om utvecklingen inom IT-området. Björn menar att IT måste vara mer synligt i skolan redan för de yngre barnen.
-  I många europeiska och amerikanska skolor finns det ett ämne som heter computer science. I svenska skolan är IT bara ett arbetsverktyg och inget  mer. Ingen pratar om IT som möjlighet att göra saker på att annat sätt. Det skulle vi behöva få fram om vi vill väcka nyfikenheten och lusten att göra saker bättre.

Dubbelkompetens eftertraktat

Hittils har näringslivet främst satsat på att datorisera de tjänster som redan finns. Framöver kommer det bli ännu mer fokus på att utveckla affärerna med IT som hjälpmedel, menar Björn. Det kräver kvalificerad kompetetens.
-  Det finns ett behov av människor som kan både IT och en verksamhet, med kunskap om både IT och affärsutveckling. Likaså kommer personer som kan jobba med att utveckla företagens hela informationssystem efterfrågas särskilt mycket.

Kompetensutveckling är särskilt viktigt för personer inom IT-branschen, anser Björn.
-  IT-branschen fungerar ofta som rådgivare till användarbranscherna, och därför måste IT ligga i framkant. Personalen måste vara mycket välutbildad på sitt område.

Klimatkris och genteknologi

En stor utmaning för hela Sverige är klimathotet. Där har IT-teknik stora möjligheter att hjälpa till.
-  Med hjälp av intelligentare teknik kan vi lösa många miljöbelastningar. Med hjälp av IT-teknik kan man styra processer ännu bättre så att man inte använder mer energi eller råvara än man behöver. Man styr rutiner i fabriker eller trafik på ett bra sätt, och förbränner bränsle optimalt.

IT också haft stor betydelse för genteknologin. Utan IT hade man aldrig kunnat forska, systematisera, analysera på en så komplex nivå, menar Björn.
-  IT kommer att fortsätta revolutionera bioteknologin. Att kunna skapa billiga syntetiska bränslen är en fascinerande tanke och troligen högst möjlig beroende på IT. 

Det finns många yrkesroller som har försvunnit för att de har blivit omoderna, men IT kommer aldrig bli omodernt, menar Björn. 
-  Oavsett vad du arbetar med kommer det in IT-kompetens. IT är ett framtidssäkert område.

Tips på kurser


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 31 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Pink Programming är redo för framtiden

utbildning.se har intervjuat Pink Programmings Alice Larson. Alice berättar om sitt uppdrag som verksamhetsledare och om organisationen i övrigt. Vi hann också med att prata lite om framtiden och hur Pink Programming jobbar för att hjälpa kvinnor närma sig programmeringsyrket.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste kompetenser för utvecklare

Med utbildning.se:s heta kompetenser tar vi återigen krafttag om arbetsmarknadens hetaste kompetenser. Nu har lotten fallit på systemutvecklare. Målet med vår undersökning är att kartlägga de mest önskvärda egenskaperna i arbetsgivarnas aktuella annonser. I 2018 års undersökning granskade ca 2 400 annonser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-14

ABB förbättrar förutsättningarna för fler kvinnor inom teknikbranschen

Tekniska arbetsgivare har ofta svårt att jämna ut klyftan mellan antalet kvinnor och män. Att få fler kvinnor intresserade inom teknikyrken är ett sätt att motarbeta trakasserier och bana vägen för en mer jämställd bransch. Teknikföretaget ABB öppnar dörrar för kvinnor i slutet av sina tekniska utbildningar men i början av sina karriärer. Teknikbranschen anses ofta vara långt ifrån jämställd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-20

Kreativt tänkande och nätverk ska locka kvinnor till IT-branschen

IT-branschen växer, men trots detta är det fortsatt få kvinnor som intresserar sig för en karriär inom IT. Men allt fler organisationer visar vägen framåt! Grupper som Sigma Smart Women Society, WiTech och Pink Programming drar sitt strå till stacken när det kommer till att skapa förbilder och sprida intresset för IT till unga tjejer och redan yrkesverksamma kvinnor.

Taggar: IT , Karriär
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-08-30

De hetaste IT-kunskaperna 2018

I samband med vår årliga kartläggning av de hetaste kompetenserna för systemutvecklare passar vi även på att plocka fram de hetaste programvarukunskaperna för 2018! Vi granskade drygt 3 500 annonser inom IT och systemutveckling. Resultatet är de mest efterfrågade programvarukunskaperna 2018.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!