Visa utbildning.se som: Mobil
Styrelserum

3 tips för att bli invald i en bolagsstyrelse

Sofia Nilsson är styrelsearbetare och har flera års erfarenhet av just det – styrelsearbete. Här är hennes bästa tips till dig som vill bli invald i en styrelse.

Hur man praktiskt blir invald i en styrelse varierar mycket och alla som blir invalda kommer från olika bakgrunder med en rad olika erfarenheter. Här är Sofias tips från HR-dagarna:

1. Nätverka

Det är inte lätt att synas och höras. Det är fortfarande viktigt att nätverka mycket, det vill säga att titta i bekantskapskretsen och i kretsen där du arbetar.

2. Börja i mindre företag

Börja i mindre företag som styrelseledamot och jobba dig upp mot styrelser i större företag.

3. Utbilda dig för nya rollen

Det är viktigt att utbilda sig. Att hitta en bra utbildning som inte bara pratar paragrafer och skyldigheter utan hur du rent operativt driver styrelsearbete och formalian kring styrelsearbete.

Styrelsepooler och valberedning

– Det finns olika styrelsepooler man kan anmäla sig till. Men det är svårt att bli hittad, man får jobba på det och nätverka och utbilda sig, säger Sofi Nilsson, styrelsearbetare som även jobbar som HR-manager på Frösunda Omsorg.

Sofia är i grunden ekonom, vilket även Lo Hjorth är som också har flera års erfarenhet av styrelsearbete:

– Rekryteringsprocessen till styrelser är ofta inte så professionaliserad än även om det ofta finns en valberedning. Processen som valberedningen har skiljer sig förstås om det är små företag och eller stora börsnoterade företag, säger Lo Hjorth som samtalade med Sofia rörande styrelsearbetet på HR-dagarna.

Källa: Föreläsningar på HR-dagarna i Stockholm

Se alla kurser om styrelsearbete

Senast uppdaterad: 03 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-27

Jämställda styrelser mer lönsamma

Företags utveckling och konkurrenskraft gynnas av jämställda styrelser. Det konstaterar Västsvenska Handelskammaren i sin senaste styrelsemätning. Ändå är bara 15 procent jämställda idag. Här är anledningen och 4 viktiga steg mot förändring.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-04-18

Nya siffror visar – allt fler kvinnor söker sig till styrelseutbildningar

Många artiklar och upprop har skrivits kring avsaknaden av kvinnor i landets styrelserum. På senare år har situationen förbättrats och alltfler kvinnor har fått en plats vid styrelsebordet. Men alltjämt är många styrelser ute i landet mansdominerade. De senaste siffrorna från Statistiska Centralbyrån visar att endast en tredjedel av styrelseledamöterna i svenska börsbolag är kvinnor.
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!