Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Så blir du mer framgångsrik - Del 1

bli framgångsrik

Hur når man framgång på jobbet och livet i stort? I utbildning.se:s nya artikelserie 
Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång.

örjan olsson universal

Del 1:

Örjan Olsson, VD på Universal Sony Pictures
Home Entertainment AB

Örjan, Vad kan jag göra för att bli mer framgångsrik redan idag?

– Det mest klassiska av alla knep: sätt dig ner och definiera ditt mål. Vad är det du vill uppnå? Det är näst intill omöjligt att bli framgångsrik om du inte har en tydlig bild av vad framgång är för dig och hur du ska nå dit. Var också villig att lära av andra människor, oavsett deras positioner. Några av de smartaste människor jag träffat är de som lyssnar mer än de pratar och som låter andra, inte bara de själva, få stå fram och synas.

Vad borde jag genast sluta med?

– Att vara självcentrerad och tro att du vet bäst i alla lägen. Den inställningen kanske kan ta dig en bit på vägen men för att nå riktigt långt kommer du alltid att vara beroende av ett starkt team.

När startar din arbetsdag?

–Tidigt. Jag är oftast på kontoret före klockan sju så att jag hinner planera dagen innan de övriga kommer in. Eftersom jag jobbar i en internationell miljö har det ofta hänt saker under natten som jag vill hinna hantera innan dagen börjar på kontoret.

Hur skapar du balans mellan jobb och Privatliv? 

– Jag tycker det är viktigt att ha meningsfulla aktiviteter utanför arbetet som ger andra perspektiv. Till exempel att involvera sig i volontärarbete eller dylikt. För mig har det fungerat bra och skapat möjlighet att utveckla talanger och lära mig sådant man kanske inte nödvändigtvis lär sig i ett vinstdrivande bolag.

–Sedan är stödet hemifrån oerhört viktigt för att bevara en balans. Vid alla större beslut och förändringar i privat-eller yrkeslivet har jag alltid involverat min familj, där jag och min fru gemensamt fattat beslut om vilka steg vi ska ta och vad som kommer att fungera bäst för vår familj.

Tvivlar du någonsin på dig själv?

– Det vore onaturligt om man aldrig har känt tvivel på sig själv någon gång. Vid ett tillfälle skulle jag presentera för några högre internationella chefer och jag antar att det syntes på mig att jag var lite nervös. Då sa en av dem till mig” take it easy, you've already got the job, so just tell us what you want to tell us”.  Varje gång jag känner mig nervös tänker jag på den erfarenheten. ”Jag har ju faktiskt redan fått jobbet! De har valt mig, så vad har jag att vara nervös för?” Numera tvivlar jag inte på mig själv utan tänker att om det är något jag inte kan så är det bara något jag ännu inte lärt mig. Tvivel driver inte utveckling, det gör däremot nyfikenhet.

Vad önskar du att någon sagt till dig under dina första år i arbetslivet?

– Att inte ta mig själv på för stort allvar. Att man presterar bättre när man slappnar av, och att det är helt ok om något går fel, då är jag en erfarenhet rikare.

Läs även: 8 skillnader mellan dig och framgångsrika personer


Tips på kurser

Ny som chef

Produktionsledning

Coachande ledarskap

Styrelseutbildningar för företagsledning


Missa inte del 2 av Så blir du mer framgångsrik! Då tar vi tempen på LinkedIns VD Lisa Gunnarsson som avslöjar sitt mest effektiva knep för att ta sig igenom utmaningar på jobbet.
Artikeln publiceras här på utbildning.se och i vårt nyhetsbrev 26 april.

Vill du vara säker på att inte missa det? Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så kommer det direkt till din mail.

Senast uppdaterad: 25 apr 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-08

6 spännande utbildningar du kan läsa på distans

Om du redan har ett heltidsjobb kan det vara svårt att hitta tiden att lära sig något nytt. Att komma iväg på en klassrumsutbildning kanske är rentav omöjligt att få in i schemat. Som tur är finns en enkel lösning för att fortsätta utvecklas – distansutbildningar! Vi på utbildning.se vill tipsa om sex utbildningar du kan läsa helt på distans, i den takt som passar dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-24

Så blir du mer framgångsrik - Del 2

I utbildning.se:s nya artikelserie Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång. Del 2: Lisa Gunnarsson, VD på LinkedIn Nordics.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-08

8 skillnader mellan dig och framgångsrika personer

Vad är det som gör att vissa lyckas och andra inte? utbildning.se presenterar 8 egenskaper som utmärker verkligt framgångsrika personer. Följ i mästarnas spår och låt dig inspireras till nya, bättre livsvanor. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste chefskompetenserna 2017

Vilka kompetenser ska en bra chef ha? utbildning.se har granskat över 2 000 aktuella jobbannonser för att kartlägga vilka kompetenser och personliga egenskaper som just nu är de mest efterfrågade vid chefsrekryteringar.  God kommunikativ förmåga, flexibilitet och självständighet toppar listan. Precis som i 2016 års granskning av chefskompetenser väger erfarenhet allra tyngst, medan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-16

Att jobba med migrän – så får du hjälp

Migrändrabbade bemöts ofta med skepsis av sin omgivning, inte minst på arbetsplatsen. Men det finns hjälp att få och goda exempel på bra arbetsplatser.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!