Visa utbildning.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en utbildning? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Härskartekniker – så tacklar du dem

Annonsartikeln presenteras i samarbete med Snacka Snyggt

möta härskartekniker

Känner du dig ibland förminskad i samtal med andra människor? Har du kollegor som gäspar eller tittar ner i mobilen när du pratar? Då kan det vara fråga om härskartekniker. Elaine Eksvärd, retorikexpert, som bland annat håller föreläsningen Att hantera härskartekniker – Lilla gumman, hjälper dig att upptäcka och hantera dem.

Härskartekniker – vanlig syn på arbetsplatsen

Ett vanligt fenomen på arbetsplatsen som många har råkat ut för är så kallade härskartekniker, där en person eller en grupp använder sociala manipulationer mot någon annan för att bevara en viss position eller hierarki. Ett exempel på en vanligt förekommande härskarteknik är att unga människors kompetens ifrågasätts, med hänvisning till deras ålder.

Så här bemöter du härskarteknikerna

Elaine listar fyra vanligt förekommande härskartekniker och tipsar vad du kan göra om du märker att du blir utsatt för dem:

1. Uteslutningsmetoden

Så känner du igen den: Att medvetet utestänga någon i sammanhanget, såsom på ett möte där talaren endast vänder sig till vissa utvalda personer istället för till hela gruppen. När du får ordet börjar talaren gäspa, bläddra i papper eller måste plötsligt gå ut och ta ett viktigt telefonsamtal.

Så hanterar du den: Var uppmärksam på ditt eget kroppsspråk. Håll dig lugn, nicka, le och ställ intresserade frågor istället för att se sårad eller frustrerad ut. Försök att smidigt att ta dig in i samtalet. Verkar ingenting du gör hjälpa är du tyvärr i detta läge ganska utsatt, så länge du inte får hjälp utifrån av till exempel andra kollegor som kan inkludera dig i gemenskapen.

2. Martyrmetoden

Så känner du igen den: En person bemöter dina professionella synpunkter eller din konstruktiva kritik med att gå in i martyrskap och ge dig skuldkänslor. ”Jaha, jag förstår precis. Du tycker alltså att jag är värdelös och inkompetent!”. Då är det lätt att du känner behov av att släta över din kritik eller svara att ”nej, nej det var absolut inte så jag menade”.  

Så hanterar du den: Avbryt vänligt martyrleken genom att lugnt och sakligt upprepa kritiken istället för att falla in i medlidande. Säg ”vad jag menar är att…” och ge inte personen vidare uppmärksamhet för sina känsloutbrott.

3. Stereotypmetoden

Så känner du igen den: Du blir generaliserad efter utseende, kön, sexuell läggning, religion eller hudfärg. Du blir som homosexuell man kanske tillfrågad om inredning trots att du aldrig visat intresse för ämnet, eller blir som kvinna tilldelad typiskt ”kvinnliga” arbetsuppgifter och tvingas på så sätt uppfylla en stereotyp.

Så hanterar du den: Ditt bästa försvarsmedel är att ställa nyfikna frågor. ”Vad intressant, får jag fråga vad det beror på att du ber just mig?” eller ”Hur kommer det sig att du gav just den här arbetsuppgiften till mig?”

4. Självförvållad härskarteknik

Så känner du igen den: Att du omedvetet förringar dig själv inför andra. Till exempel när du osäkert säger ”eh, jag har en liten snabb fråga här bara”.

Så hanterar du den: Bli medveten om problemet och börja arbeta aktivt med din egen retorik. Skala direkt av alla nedvärderande eller förringande kommentarer om dig själv och säg istället utan omskrivningar och utan att ursäkta din existens ”Jag har en fråga”. 

Lär dig mer om att bemöta härskartekniker med Elaine Eksvärd!

Hantera härskarteknikerna med lugn

Blir du utsatt för en härskarteknik, ska du ta det med ro, tycker Elaine.

– Bli inte arg eller ledsen när du blir utsatt utan fråga istället vad tanken var med det de sa eller gjorde. Eftersom de allra flesta som utövar härskartekniker är omedvetna om det, är nyfikenhet ofta det bästa vapnet.  


Fakta

Namn: Elaine Eksvärd
Gör: Retorikkonsult, vd och grundare av Snacka Snyggt
Familj: Maken Gustav, sonen Matheo och dottern Evelyn
Aktuell: 
Med föreläsningen: Härskarteknik - Konsten att hantera besvärliga typer snyggt.

Tips på kurser


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 mar 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-04

4 vanliga härskartekniker - så bemöter du dem

Känner du dig ibland förminskad i samtal med andra människor på arbetsplatsen? Har du kollegor som gärna leker martyrer på jobbet? Bli medveten om härskartekniker och lär dig bemöta dem.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-20

Stillasittande arbete – tips på övningar att göra på kontoret

Idag har många stillasittande yrken, men våra kroppar är inte gjorda för att sitta stilla i längre perioder. För att undvika hälsoproblem på grund av stillasittande arbete kan du förutom vardagsmotion utföra enklare övningar direkt vid ditt skrivbord.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!