12 maj 2020

Projektledning – allt du behöver veta!

Vill du lära dig att leda kommande projekt på bästa sätt eller är du helt enkelt bara intresserad av vad det innebär? Här har vi samlat rätt information för dig! 

Projektledning innebär att du tillsammans med andra människor ska nå ett gemensamt mål med hjälp av olika steg av samarbete. Som projektledare är det du som ansvarar för att projektet går åt rätt håll, det behöver dock inte betyda att just du har ansvar för alla delar. Din roll är att se till att ansvar, uppgifter och roller hamnar hos rätt person för att ni tillsammans ska nå dit ni vill. 

Utbildningar i projektledning


Det finns ett stort utbud av projektledningsutbildningar i Sverige. Du kan hitta allt från grundläggande, kortare utbildningar till mer fördjupade och omfattande utbildningar för dig som vill ta fler steg uppåt. 
Det som dessa utbildningar har gemensamt, vare sig det är kortfattat eller på högre nivå, är att hjälpa dig strukturera projekt på bästa möjliga sätt. Detta för att alla delar av projektet ska tillfredställas, till exempel att pengar och resurser ska räcka och att projektbeställaren ska känna sig nöjd med resultatet. 

Utbildningarna leder ofta till diplom, certifikat eller något slags utbildningsbevis – beroende på vilken nivå av utbildning du går. 

Utbildningar i projektledning

Rollen som projektledare

Projektledaren är den som ser till att målet nås och att beställaren av projektet tillfredställs. Rollen kan vara väldigt spridd och kräver därför även en spridd kompetens inom olika områden. Det är viktigt att skapa en strukturerad och anpassad arbetsplan för den grupp du arbetar med, för att lättast få en gemenskap som hjälper er nå dit ni vill. 

En vanlig svårighet som uppstår i projekt är att projektledaren förväntas ansvara över varje del, vilket sätter stor press på den aktuella personen. Projektledaren är såklart ansvarig för projektet, men däremot kan den dela upp arbetet bland delaktiga i gruppen. Det är upp till projektledaren att se till så olika ansvar hamnar i rätt händer. 

Det är viktigt med tydlighet och struktur genom hela projektet.

Sammanfattning

Oavsett vilken nivå du befinner dig på så har vi olika projektledningsutbildningar att välja mellan över hela Sverige! Genom att gå någon av dessa utbildningar får du kunskap i vad ett projekt är, optimala sätt för att leda det och varför du har användning för dessa kunskaper. Du får även en konkret erfarenhet att sätta på CV:t! 

Tips för att lyckas i projektledning

  • Du ser till att varje individ i gruppen blir tilldelad rätt arbetsuppgift för att föra projektet framåt och att de även känner sig tillfreds med den uppgiften. 
  • Du planerar projektet så detaljerat som möjligt innan ni sätter igång – arbetsfördelning, antal personer som krävs, resurser, kostnader, riskanalys, möjlighetsanalys, tidsplan osv. 
  • Främja tydlig kommunikation genom hela projektet. 
  • Kräv ett tydligt mål från beställaren, så ni är helt klara med vad ni jobbar mot.

 


Vill du veta mer? Läs vår fullmatade guide där vi går igenom projektledarens roll, ansvar, möjligheter och utmaningar. Projektledarguiden är både för dig som drömmer om att arbeta som projektledare och för dig som redan har många års erfarenhet av yrket.

Ta mig till Projektledarguiden

Senast uppdaterad: 12 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-03-03

KUNSKAPSTEST: Vilken typ av ledare är du?

Ledarskap är ett hett ämne och många vill bli bättre som chefer och ledare. Gör vårt personlighetstest och få en fingervisning om vilken ledartyp du är. Är du Bestämda Bertil eller Coachande Pia?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-02

Så ger du konstruktiv feedback till din chef

Regelbundna utvecklingssamtal är något de flesta ledare håller med sina anställda. Men har du någonsin varit med om ombytta roller? Att ge konstruktiv feedback till sin chef kan upplevas skrämmande, nästan tabu, men ibland är det helt enkelt nödvändigt. Så hur bör du gå tillväga? Vi har sammanställt fem tips på hur du bäst levererar konstruktiv kritik till din chef.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-17

Hybridjobb – så får du det att fungera

Vad innebär egentligen hybridjobb och hur får vi det att fungera optimalt, såväl på kontoret som på hemmaplan? För en sak är säker – det nya sättet att arbeta är här för att stanna. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!