Visa utbildning.se som: Mobil

Projektledning – allt du behöver veta!

Vill du lära dig att leda kommande projekt på bästa sätt eller är du helt enkelt bara intresserad av vad det innebär? Här har vi samlat rätt information för dig! 

Projektledning innebär att du tillsammans med andra människor ska nå ett gemensamt mål med hjälp av olika steg av samarbete. Som projektledare är det du som ansvarar för att projektet går åt rätt håll, det behöver dock inte betyda att just du har ansvar för alla delar. Din roll är att se till att ansvar, uppgifter och roller hamnar hos rätt person för att ni tillsammans ska nå dit ni vill. 

Utbildningar i projektledning


Det finns ett stort utbud av projektledningsutbildningar i Sverige. Du kan hitta allt från grundläggande, kortare utbildningar till mer fördjupade och omfattande utbildningar för dig som vill ta fler steg uppåt. 
Det som dessa utbildningar har gemensamt, vare sig det är kortfattat eller på högre nivå, är att hjälpa dig strukturera projekt på bästa möjliga sätt. Detta för att alla delar av projektet ska tillfredställas, till exempel att pengar och resurser ska räcka och att projektbeställaren ska känna sig nöjd med resultatet. 

Utbildningarna leder ofta till diplom, certifikat eller något slags utbildningsbevis – beroende på vilken nivå av utbildning du går. 

Ett exempel på innehåll för en grundläggande utbildning i projektledning hos Kursakademin:

 • Definition av projekt och projektets olika faser
 • Olika roller och ansvar inom projekt
 • Olika mål inom projekt och hur man följer upp dem
 • Aktivitetsplanering, milstolpeplanering 
 • Projekttriangelns tre faktorer
 • Riskanalys för att förhindra tidspress
 • Hantering av förändringar i projektet
 • Effektivisering av möten
 • Användbara checklistor och mallar för projektledning 
 • Tips för bra kommunikation genom projektet

Till utbildningen!

Rollen som projektledare

Projektledaren är den som ser till att målet nås och att beställaren av projektet tillfredställs. Rollen kan vara väldigt spridd och kräver därför även en spridd kompetens inom olika områden. Det är viktigt att skapa en strukturerad och anpassad arbetsplan för den grupp du arbetar med, för att lättast få en gemenskap som hjälper er nå dit ni vill. 

En vanlig svårighet som uppstår i projekt är att projektledaren förväntas ansvara över varje del, vilket sätter stor press på den aktuella personen. Projektledaren är såklart ansvarig för projektet, men däremot kan den dela upp arbetet bland delaktiga i gruppen. Det är upp till projektledaren att se till så olika ansvar hamnar i rätt händer. 

Det är viktigt med tydlighet och struktur genom hela projektet.

Sammanfattning

Oavsett vilken nivå du befinner dig på så har vi olika projektledningsutbildningar att välja mellan över hela Sverige! Genom att gå någon av dessa utbildningar får du kunskap i vad ett projekt är, optimala sätt för att leda det och varför du har användning för dessa kunskaper. Du får även en konkret erfarenhet att sätta på CV:t! 

Tips för att lyckas i projektledning

 • Du ser till att varje individ i gruppen blir tilldelad rätt arbetsuppgift för att föra projektet framåt och att de även känner sig tillfreds med den uppgiften. 
 • Du planerar projektet så detaljerat som möjligt innan ni sätter igång – arbetsfördelning, antal personer som krävs, resurser, kostnader, riskanalys, möjlighetsanalys, tidsplan osv. 
 • Främja tydlig kommunikation genom hela projektet. 
 • Kräv ett tydligt mål från beställaren, så ni är helt klara med vad ni jobbar mot.

Har du redan grundläggande kunskap?

Fördjupa dig här!

Senast uppdaterad: 18 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-02

Så ger du konstruktiv feedback till din chef

Regelbundna utvecklingssamtal är något de flesta ledare håller med sina anställda. Men har du någonsin varit med om ombytta roller? Att ge konstruktiv feedback till sin chef kan upplevas skrämmande, nästan tabu, men ibland är det helt enkelt nödvändigt. Så hur bör du gå tillväga? Vi har sammanställt fem tips på hur du bäst levererar konstruktiv kritik till din chef.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-09

Att tänka på vid lönesamtalet – Tips till dig som är chef

Hur bör man egentligen tänka som chef inför lönesamtalet? Och hur går man vidare om ingen är nöjd efter samtalets slut? Elisabeth Johansson från fackförbundet Jusek reder ut chefens roll under lönesamtalet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2019

Alla chefer och blivande chefer, titta hit! Vi har än en gång kollat över och analyserat de platsannonser som ligger ute för chefer i dagsläget, för att ge er den kompletta topplistan av heta kompetenser! 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!