Visa utbildning.se som: Mobil

ÅF Academy står för meningsfull kompetensutveckling

Kompetensutveckling är viktigt för utvecklingen av många svenska företag. Fler och fler inser vikten av att utveckla sin personal och behålla konkurrenskraftiga medarbetare. Vi på utbildning.se har nu uppmärksammat ÅF:s arbete med vidareutveckling via deras utbildningsinsats som de kallar ÅF Academy.

Allt fler aktörer börjar inse vikten av kompetensutveckling för sina anställda. Fördelarna är många och långtgående. Förutom att personalen blir bättre, känner sig uppskattade och stannar längre på jobbet, är det alltid ett framgångsrecept att ha så kompetent personal som möjligt. Många branscher ställer höga krav på att företag snabbt ska kunna anpassa sig till stora förändringar eller anamma branschnyheter och nya sätt att jobba på.

Vad är kompetensutveckling och varför är det så viktigt? Kompetensutveckling innebär precis vad det låter som, utveckling av en viss kompetens. Främst handlar kompetensutveckling om en kostnadseffektiv och smart utbildning för dig som redan är yrkesaktiv. Till skillnad från många andra former av utbildning som antingen är yrkes- eller utbildningsförberedande syftar till utveckling och ett förfinande av dina befintliga kunskaper. Syftet är att göra dig bättre inom ditt skrå.

Kompetensutveckling är således viktigt för att det håller dig uppdaterad i ditt yrke och gör dig ännu bättre på det som du redan gör varje dag. Vi brukar prata om kompetensutveckling som ett sätt att vässa dig och dina kunskaper. En penna som redan skriver, kan bli än lite vassare med rätt förutsättningar.

ÅF är ett av många företag i raden som inser hur viktigt det är med utveckling av sin personal. Men hur jobbar egentligen ÅF med sin kompetensutveckling, vilken är deras vinnande strategi?

ÅF Academy

ÅF är ett ingenjörs- och designföretag med tjänster inom teknik, energi och infrastruktur. En bransch som har hög tröskel och som dessutom går i rasande takt. Hur arbetar då ÅF som arbetsgivare för att se till att du som hypotetisk arbetare på ÅF ska hålla dig så motiverade och uppdaterad som möjligt? ÅF:s modell är högflexibel och därför anpassbar på alla sorters individer som finns i företaget. Detta är viktigt eftersom alla människor är olika och har olika önskemål och syn på vilken utveckling som behövs och åt vilket håll man vill utvecklas.

ÅF främjar därför tre olika utvecklingsvägar:

  • Karriär: för dig som vill klättra och ha en konsekvent och stegrande utveckling.
  • Stegvis utveckling: för den som behöver hålla sig uppdaterad och vass inom sin befintliga roll
  • Byta spår: ÅF, likt andra sunda företag, vill inte att skickliga människor ska lämna företaget. Därför jobbar ÅF också med att medarbetare ska kunna byta spår inom företaget.

Främst jobbar ÅF med utveckling via det som de kallar för ÅF Academy. Med intern träning jobbar ÅF för att skapa både bredd och specialisering. Baserat på individens behov och önskemål. Utbildningarna anpassas efter förutsättningar och behov före allt annat, vilket talar för en stor flexibilitet och vilja att utveckla dig som individ. De olika kunskapsområdena är blandat mellan entreprenörskap, projektledning, ledarskap och retorik för att nämna några områden.

Några frågor till Director Talent and Total Rewards Martin Lindecrantz

Hur länge har ni jobbat med kompetensutveckling?

”Vi har jobbat med det strukturerat i 12 år. 2007 startades ÅF Academy på uppdrag av HR-ledningen. På den tiden låg kurserna på vårt Intranät och anmälningarna gjordes i ett online-formulär och all admin sköttes med hjälp av Excel. Efter grundlig benchmarking, kartläggning, flera insatser blev ÅF Academy digitaliserat och flyttat till en smidig och modern digital plattform för två år sedan.”  

Kan ni berätta lite mer om hur ÅF Academy fungerar, hur ser upplägget ut?

”ÅF Academy nås via vårt intranät och är tillgängligt för alla som är fast anställda på ÅF. Kurserna som finns hittar man i kursbiblioteket. Det finns både klassrumsutbildningar och e-learnings och även flera olika ledarskapsprogram. Vi har både interna och externa kursledare till våra kurser. Vi utbildar administratörer i systemet så att varje organisationsenhet har ansvar för sina egna kurser avseende lokalbokning. Det pågår även inspelning av instruktionsfilmer i InfoCaption. Det finns vissa kurser som är knutna till ett certifieringsorgan.”

Tycker ni att kompetensutveckling är viktigt och i så fall varför?

”Kompetensutveckling är ett av våra högst prioriterade områden. Medarbetarna är vår viktigaste resurs. Vi strävar efter innovativa och hållbara lösningar för våra kunder, och med de snabba förändringarna i världen, inte minst kopplat till teknologi, behöver våra chefer och medarbetare hålla sig uppdaterade och tillägna sig nya kunskaper. I tillägg har vi mycket fokus på ledarutveckling som vi konstant jobbar med och finputsar med både hjälp av interna och externa kursledare och specialister.”

Hur ser framtiden ut, vilka är utmaningarna och vad vill ni åstadkomma med ÅF Academy?

”Vi kommer fortsätta satsa på digitalisering och e-learning, bland annat i form av korta instruktionsfilmer och inspelning av föreläsningar. Vi har kontor over hela världen och en av utmaningarna är att nå ut till så många som möjligt. Samtidigt tänker vi på effektivisering av tid, kostnader och inte minst miljö genom att undvika onödiga resor till kurser som istället kan tas online. Efter sammanslagningen med Pöyry ser vi också på gemensamma lösningar och förbättringar som kommer att gynna vårt nya och ännu mer internationella företag.”

Vilka är era rekommendationer till andra företag som vill komma igång med sin egen kompetensutveckling?

”Börja någonstans! Det är lätt att fastna om man tar för stort grepp och om man vill lösa för mycket på samma gång. Utgå ifrån förväntningar och behov i verksamheten och försök koppla kompetensutvecklingen till den övergripande kompetensförsörjningen.”

Det är trevlig att läsa och höra om hur ÅF jobbar med sin kompetensutveckling. Vi på utbildning.se är väldigt intresserade av hur spännande företag jobbar med att utveckla sin personal. Vi är helt övertygade om att det är det bästa sättet att skapa långsiktig lönsamhet och lojalitet med dina medarbetare. Om du är nyfiken på kompetensutveckling eller vill att vi skriver om ert utbildningsprogram är ni varmt välkomna att höra av er till oss.

Om du söker kompetensutveckling för ditt företag inom IT och teknik så hittar du säkerligen flera lämpliga kurser här.

Senast uppdaterad: 12 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-13

MBA-stipendiaten Maria Smith om 'ödesfrågan hållbarhet'

Maria vill få lärdom i hur man sätter finansiella siffror på det hela, för att se hur lönsamt det faktiskt är med hållbarhet. Detta så hon kan bevisa det hon tror på, med rätt verktyg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-12-18

Topp 20: Hetaste kompetenserna för ingenjörer

608 platsannonser blev totalen av utbildning.se undersökning av ingenjörsjobb i Sverige.Utfallet är de 20 mest brännheta kompetenserna för ingenjörer 2017!  Energirik, engelskspråkig, och högskoleexamen dominerar toppen av de mest eftertraktade kompetenserna. Att vara driven och ha ett stort intresse för sitt arbete fortsätter att vara en genomgående viktig egenskap i flera jobb.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-20

Topp 15: hetaste kompetenserna inom lärare

Då var det dags igen! utbildning.se har granskat 1 998 platsannonser för lärare inom grundskolan och gymnasiet. Antalet tjänster har krympt sedan förra året, men det är fortfarande stor efterfrågan inom yrket. 1998, nej vi menar inte året 98, utan antalet annonser vi har granskat under 2019 års upplaga av heta kompetenser för lärare.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!