14 jan 2019

ABB förbättrar förutsättningarna för fler kvinnor inom teknikbranschen

ABB Sustainable Talent Program

Tekniska arbetsgivare har ofta svårt att jämna ut klyftan mellan antalet kvinnor och män. Att få fler kvinnor intresserade inom teknikyrken är ett sätt att motarbeta trakasserier och bana vägen för en mer jämställd bransch. Teknikföretaget ABB öppnar dörrar för kvinnor i slutet av sina tekniska utbildningar men i början av sina karriärer.

Teknikbranschen anses ofta vara långt ifrån jämställd. Det tycks svårt att locka kvinnor till teknikyrken och många tekniska utbildningar ser fortsatt lågt intresse eller till och med en minskande andel kvinnliga ansökande. Enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer är enbart en av fyra ingenjörer kvinnor. Vilka orsaker som ligger bakom detta och effekterna av det kan och bör diskuteras oftare. Det är till exempel svårt att glömma hösten 2017 och de många uppror som följde den rörelse som föddes under #MeToo. Teknikbranschen var bara en av många där över tusen kvinnor skrev på ett uppror om sexuella trakasserier, under #teknisktfel.

Men viljan att locka fler kvinnor till traditionellt mansdominerade branscher finns hos flera utbildare, arbetsgivare och andra organisationer som på ett eller annat sätt främjar jämställdhet. Kön ska aldrig behöva vara en faktor för vilken karriärväg i livet som vi väljer.

En lösning till att skapa en mer jämställd teknikbransch är att attrahera teknikintresserade kvinnor till branschen genom att öppna fler dörrar för unga kvinnor – att få se och prova på yrket. Det börjar med att bygga på det intresse som redan finns med fler förebilder och skapa starkare band till yrket. Med fler kopplingar till det faktiska yrket blir det lättare för intresserade kvinnor att hitta positiva förebilder och bygga en kultur där alla är välkomna oavsett kön.

ABB uppmuntrar kvinnliga teknikstudenter med Sustainable Talent Program

ABB Sverige har som mål att öka andelen kvinnliga medarbetare från 22 % upp till 30 % vid 2020. Ett sätt att locka framtida kollegor är genom initiativet Sustainable Talent Program (STP). Via programmet får deltagaren en inblick i vad ABB gör, samtidigt som det är ett fantastiskt bra sätt att knyta nya kontakter och bana väg för ett potentiellt arbete i framtiden. Ett förmånligt scenario för samtliga parter.

Programmet är uppdelat på sex halvdagar blandat mellan olika teman som: hållbarhet, personlig utveckling, marknad och affärsutveckling för att nämna några inriktningar. Programmet körs en gång per år med 20 stycken tekniskt intresserade kvinnor. Deltagarna väljs ut bland många skickliga kandidater.

Målet med programmet är att ge deltagarna en fin inblick hos en storspelare inom den bransch som de flesta av dem säkert kommer att jobba när de avslutat sina respektive utbildningar. Det är också ett smart sätt för ABB att marknadsföra sig som en attraktiv arbetsgivare för ny kompetens. Inom både teknik och IT-branschen finns många aktörer som konkurrerar om den vassaste kompetensen. Det är viktigt att hitta rätt person för jobbet, med en satsning som STP får ABB inte bara möjlighet att skapa sitt eget intryck hos studenterna. De gör också en viktig insats för att branschen ska bli mer jämställd.

Som företagare eller rekryteringsansvarig kan man lära sig mycket av ABB. Förutom att marknadsföra sitt varumärke på ett kreativt och positivt sätt gör man det också lättare att hitta framtidens superstjärnor för kommande kompetensbehov. Ett enkelt sätt att marknadsföra sig och samtidigt göra branschen gott. Något som vi på utbildning.se alltid tycker är värt att uppmärksamma.

Om ABB

ABB:s rötter återfinns i både i Sverige och Schweiz, företaget jobbar med elkraft, industriell automatisering och robotar. ABB:s historia i Sverige går långt tillbaka till sent 1800-tal. Idag är ABB en storspelare inom teknikbranschen. Bara i Sverige sysselsätter ABB idag 7 800. Globalt finns företaget i över 100 länder med total mängd anställda som närmar sig 150 000 individer.

För dig som är kvinnlig student inom ett teknikprogram och är intresserad att läsa mer om ABB:s STP-satsning kan göra så genom att klicka här.

Du som redan är etablerad inom teknikbranschen men fortfarande törstar efter utbildning kan kika på vad flertalet av Sveriges främsta utbildningsanordnare har att erbjuda dig och din karriär genom att bläddra bland en stor mängd teknikutbildningar här.

Senast uppdaterad: 14 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-14

Academy tar ett nytt grepp i utbildningsbranschen

Academy använder en smart utbildningsmetod som erbjuder dig med rätt egenskaper att byta karriär eller att ta ett kliv uppåt. Med sina utbildningsprogram slår Academy ett hårt slag för kompetensutveckling. Men hur är det möjligt gå från noll till färdigutbildad och anställd på bara 12 veckor? 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

6 steg du inte får missa i din projektplanering

Står du inför planeringen av ett projekt och funderar på om du verkligen fått med allting? För att hjälpa dig som projektledare på traven har vi sammanställt en checklista på sex av de viktigaste stegen i en lyckad projektplanering.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-29

PT i ledarskap - om att ha en egen coach

Vilket värde har egentligen en coach för den personliga utvecklingen? I denna artikel möter du personer som beskriver sina erfarenheter av coaching, både människor som haft en coach men också verksamma coacher.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!