Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Så gör du en bra presentation

De 5 vanligaste missarna i en presentation – så undviker du dem

Hur gör man en bra presentation? Det finns nog inte ett objektivt svar på det, men det finns knep att ta till. Tillsammans med Snacka Snyggt vill vi på utbildning.se tipsa dig om hur du undviker de fem vanligaste missarna i en presentation.

Miss 1: Du försöker vara professionell istället för personlig

Ingen vill lyssna på en professionell robot som säger alla de rätta sakerna på rätt sätt – vi vill lyssna på dig!

Så undviker du den: De flesta vill lyssna på en person som pratar på samma sätt på scen som när hen pratar med en vän. Därför kan det vara ett vinnande koncept att låtsas som att publiken är din bästa kompis!

Miss 2: Du förbereder och övar in gester

Det är svårt att veta vad vi ska göra med våra händer under en presentation, därför tränar många in vilka gester de ska göra och när. Detta innebär tyvärr en stor risk för att du kommer av dig eller att du rör dig på ett onaturligt sätt.

Så undviker du den: När du är med dina vänner och pratar förstärker du ditt budskap med gester hela tiden, utan att du tänker på det. Du kan alltså med fördel skippa att träna in det inför din presentation! Istället för att lägga tid på att memorera gester – prioritera att träna bort din nervositet.

Miss 3: Du hoppar rakt in i presentationen

Den första frågan vi ställer oss när vi börjar lyssna på en presentation är ”What’s in it for me?”. Om du som presentatör inte direkt besvarar den frågan riskerar du att publiken snabbt plockar upp telefonen, zonar ut och tänker på annat. 

Så undviker du den: Ja, hur börjar man en presentation? Få publiken att förstå varför de ska lyssna på dig. Ta det viktigaste först, alltid. Bakgrunden kan komma sen.

Kurstips: Presentationsteknik med Elaine Eksvärd.

Miss 4: Du gör dig smart istället för förstådd

Vi gillar att använda facktermer, buzzwords och förkortningar. Men ju fler av dessa vi använder desto större är risken att publiken inte förstår vad vi pratar om. 

Så undviker du den: Tala tillgängligt! Det är något som alla stora inspiratörer och företagsledare har gemensamt, de pratar med ett enkelt språk som alla förstår.

Miss 5: Du glömmer bort att det inte är du som ska övertygas

När vi förbereder presentationer glömmer vi ofta bort att det är just publiken som ska övertygas, inte du som presentatör.

Så undviker du den: Vill du bli mer övertygande behöver du sätta dig in i publikens perspektiv och fundera på vad som är övertygande för dem, snarare än för dig själv. Fundera också på vad deras största anledning till att inte hålla med dig är och se till att motbevisa det i presentationen.

Vill du lära dig mer om presentationsteknik? Gå Snacka Snyggt:s kurs i Presentationsteknik med Elaine Eksvärd.

Senast uppdaterad: 12 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-27

Så får du andra att lyssna på dig

En kommunikativ förmåga hos medarbetarna efterfrågas av många arbetsgivare. Att effektivt kunna förmedla åsikter och tankar kan dessutom underlätta både privat och i yrkeslivet. Men vad betyder det egentligen att vara bra på att kommunicera och hur kan du förbättra dina kommunikativa kompetenser?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-21

11 saker du aldrig ska säga vid första mötet

Vi har alla gjort det någon gång. Du menar inget illa, men innan du hunnit tänka dig för, har små grodor hoppat ur munnen. Inte minst i situationer där du är lite spänd eller möter nya personer. I bästa fall ger du ett dåligt första intryck av dig själv. I värsta fall kan du allvarligt skada din trovärdighet, dina relationer och framtida karriärmöjligheter. För att hjälpa dig undvika de värsta tabbarna listar utbildning.se 11 saker du aldrig ska säga första gången du möter en person.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-12

Retorik – lär dig konsten att övertyga och argumentera

Retorik ses ibland som något trist och komplicerat, men det behöver inte vara särskilt svårt. Retorik kan vara kreativt, personligt och socialt. Det handlar om att lära sig kommunicera lättare med andra människor genom att övertyga, att bli förstådd men också genom att lättare förstå andra människor.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!