Visa utbildning.se som: Mobil

3 saker vi lärt oss av digitala möten

Fysiska möten blir digitala – vad händer då? I början av 2020 vändes allt upp och ner och digitala möten blev en del av vardagen. Vad har vi lärt oss av dessa digitala möten och vilka lärdomar kan vi ta med oss när restriktionerna lättar?

1. Högre krav på mötesledaren

Ett fokuserat möte där alla är delaktiga kräver förberedelser. En tydlig agenda är viktig oavsett om mötet är fysiskt eller digitalt. När kroppsspråket blir begränsat i digitala möten och vi inte har samma överblick är det viktigt att mötesledaren fördelar ordet så att alla inte pratar i munnen på varandra. 

Teknisk kunskap om mötesplattformen samt enkla felsökningar (ljud, dela skärm osv) är något som tillkommer när det handlar om ett digitalt möte. Vidare är det annorlunda att skicka iväg mötesdeltagarna till flera mindre mötesrum än att skapa digitala breakoutrooms och se till att alla vet vad de ska göra och när de ska komma tillbaka. 

Lär dig mer om effektiva möten

2. Mer tidseffektivt

Digitala möten innebär ofta mindre småsnack och gemensamt kaffedrickande vilket gör att det ofta går att förkorta mötestiden och ändå hinna det som behövs. I och med denna omställning är det många som ifrågasatt om alla möten verkligen är nödvändiga. Det är lätt att ha återkommande möten som man “alltid har haft” men frågan är hur givande dessa möten är. Ett möte utan syfte är inte mycket värt och det kan vara lönsamt att se över vilka möten som ska prioriteras i kalendern framöver.

3. Flexibilitet och inkludering

Många företag är idag utspridda på flera orter, eller till och med länder, och alla har olika förutsättningar att kunna befinna sig på samma kontor. I och med digitaliseringen av möten så kan vi bjuda in fler och på så sätt kanske dra ner på antalet möten och extrajobb för att kommunicera vidare slutsatser i efterhand. Detta är dock något som inte får missbrukas då man lätt kan bjuda in personer som inte nödvändigtvis behöver vara med men det känns enklare att bjuda in när det ‘“bara” är digitalt. 

Digitala möten – den nya normen?

Vad kommer hända när vi återgår till ett mer normalt liv utan restriktioner? Kommer vi att återgå till att befinna oss på kontoret all vår arbetstid och ha fysiska möten precis som innan? Antagligen inte. Det troliga är att vi kommer att ha fler hybridmöten där vissa ses fysiskt medan de som är på en annan plats kan delta digitalt. Vidare får vi hoppas att vi fortsätter se över hur vi jobbar för att upprätthålla effektivitet och inte fastna i mötesdjungeln. Det finns fortsatt mycket att lära om effektiva möten och fortsätta ha respekt för vår egen och andras tid.

Utbildningar inom mötesteknik

Senast uppdaterad: 05 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-08-14

Programmering allt hetare – vilket språk pratar du?

Men då är frågan: ”vilket programmeringsspråk ska jag kunna?” och svaret är att det beror på vad du vill skapa. De olika programmeringsverktygen lämpar sig bättre för olika områden och hur lättlärda de upplevs varierar från person till person. Med det sagt listar vi de fem mest användbara verktygen du kan lära dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste kompetenser för utvecklare

Med utbildning.se:s heta kompetenser tar vi återigen krafttag om arbetsmarknadens hetaste kompetenser. Nu har lotten fallit på systemutvecklare. Målet med vår undersökning är att kartlägga de mest önskvärda egenskaperna i arbetsgivarnas aktuella annonser. I 2018 års undersökning granskade ca 2 400 annonser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-03

10 regler för e-mail du bör känna till

Har du någonsin gjort det pinsamma misstaget att inkludera helt fel person i ett mail?  Eller har du själv kanske mottagit e-mail från någon där texten knappt gått att läsa på grund av alla smileys, färger och hoppande typsnitt? Många av oss använder e-mail dagligen, både privat och i arbetet. Men hur många har egentligen koll på netikett? Här är tio bud för e-mail som alla bör ha koll på.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!