Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: hetaste kompetenser för säljare 2018

Heta kompetenser Säljare

Vad har den kompletta säljaren för egenskaper? utbildning.se har granskat 561 jobbannonser för Key Account Managers och Account Managers, i syfte att kartlägga vilka kompetenser som är mest efterfrågade på arbetsmarknaden just nu. 

Precis som under 2017 så ligger att vara driven i toppen. Även att vara social, självständig och positiv är ungefär lika efterfrågat bland säljare nu 2018. Egenskaper som resultatinriktad och nyfiken har klättrat på listan och är nu mer eftertraktat. 

Två kompetenser som inte klarade sig till topp 20 i år var professionell som låg på 11 plats förra året och att vara nytänkande som låg på en 18 plats.

Examen som motsvarar förra årets Akademisk utbildning har sjunkit från 7 plats till en 20 plats, vilket är ett ordentligt tapp för den annars vanliga kompetensen. Ett tecken på att din utbildning inte väger lika tungt som din personlighet, när det kommer till försäljning.

Topplista – 20 hetaste kompetenserna för säljare

 

1. Driven  48,0 %
2. Social  34,0 %
3. Resultatinriktad  31,6 %
4. Positiv  30,1 %
5. Självständig  25,7 %
6. Ansvarsfull  22,6 %
7. Nyfiken  18,5 %
8. Lyhörd  18,0 %
9. Effektiv  16,9 %
10. Lojal  15,5 %
11. Självsäker  15,2 %
12. Servicekänsla  13,0 %
13. Kreativ  10,7 %
14. Stort kontaktnät   10,3 %
15. Problemlösare  9,8 %
16. Budgetansvar  9,1 %
17. Strukturerad  8,9 %
18. Pedagogisk  8,7 %
19. Samarbetsvillig  8,6 %
20. Examen  8,2 %   

 

Nu och då

Man kan se vissa skillnader i årets lista jämfört med förra. Exempelvis efterfrågas stresståliga säljare inte alls lika mycket i år. Kompetensen låg på 12 plats förra året men hamnade i år på 21, alltså precis under sista platsen i topplistan. 

Det verkar finnas en röd tråd genom listan, av att vara extrovert och driven. Bilden är fortfarande väldigt tydlig, för hur en säljare önskas vara. Samarbetsvillig, relationsbyggande och lösningsorienterad är några sådana egenskaper som vi kan känna igen. 

Arbetsmarknad

Det råder balans på arbetsmarknaden, för säljare, inom de närmsta åren. Allra flest jobb finns det för närvarande i Stockholm. Därefter i Göteborg och Malmö. Minst chans till jobb som account manager eller key account manager har du i Linköping, Jönköping, Solna, Borås, Helsingborg, Sollentuna och Nacka, i den ordningen, om du kollar på jobbannonser i dagsläget. 

Utbildning och lön

Det finns olika vägar till detta yrke. Du kan bli säljare genom att gå ekonomiprogrammet eller handels- och administrationsprogrammet i gymnasiet, eller genom yrkeshögskola, alternativt högskola/universitet.

Yrket som account manager är generellt välbetalt, med en medellön på 39 400 kr.

Heta kompetenser

I de första veckorna av november började vi granska 561 jobbannonser för att lista de allra hetaste kompetenserna hos säljare 2018. Vårt syfte med serien "Heta kompetenser" är att med jämna mellanrum kartlägga de mest efterfrågade egenskaper hos de yrkesgrupper som är eftertraktade i nuläget. Några tidigare granskningar vi har gjort under 2018 är för projektledareutvecklare och marknadsförare. Vi kommer även granska arbetsmarknaden för kommunikatörer och ingenjörer innan detta år avrundas. 

Frågor?

Vi på utbildning.se andas kompetensutveckling. Vi gör kontinuerligt undersökningar som är relevanta för din karriär och utveckling. Vill du ställa frågor, veta mer om oss och våra undersökningar eller få hjälp med att hitta rätt utbildning? Då finns vi här för dig. Du är välkommen att kontakta oss på: info@utbildning.se.

Senast uppdaterad: 15 nov 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-08

Topp 20: hetaste kompetenserna för säljare 2019

Då var det dags igen heta kompetenser är i farten. Denna gång är det säljarna som hamnar under förstoringsglaset då vi tar ansats för att kartlägga de hetaste kompetenserna för säljare 2019. Vi ser en kompetens hoppa från plats tjugo till plats ett, men vilken och varför?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-05-05

Topp 20: hetaste kompetenserna för säljare 2021

Våren är här och utbildning.se har granskat platsannonser för nästan 9000 jobb för att få fram vilka kompetenser som efterfrågas mest för säljyrken 2021. Nu kanske du börjar fundera på vilka kompetenser det kan vara. Fortsätt läsa så kommer vi ge dig alla svar!  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-15

Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare 2017

utbildning.se har granskat nästan 500 aktuella platsannonser för Key Account Managers och Account Managers i syfte att kartlägga vilka kompetenser som just nu är hetast på arbetsmarknaden.Årets undersökning visar att arbetsgivarna letar efter säljare med ett starkt eget driv. Över hälften av jobbannonserna efterfrågar just denna egenskap hos de sökande.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!