Vad gör en psykoterapeut? - Forum

2015-04-27 16:49   Lotta

Vad gör en psykoterapeut?


RE: Vad gör en psykoterapeut?
2015-04-28 08:51   Anna Granberg

Hej,

Det är inte alltid helt lätt att veta skillnaden på vad en psykolog, psykiatriker och psykoterapeut gör. Förenklat skulle skillnaden mellan de olika yrkena kunna beskrivas enligt följande:

  • Psykologen kan arbeta med exempelvis samtalskontakt eller utredning av patienter. 
  • Psykiatrikern är en läkare som valt att vidareutbilda sig för att kunna arbeta med utredning av personer med psykisk sjukdom, exempelvis depression och ångesttillstånd.
  • Psykoterapeuten arbetar med olika slags terapi av personer som lider av psykisk ohälsa eller andra psykiska problem. Psykoterapeuten kan arbeta med exempelvis Kognitiv beteendeterapi (KBT) eller Psykodynamisk terapi. 

Kurser för dig som vill arbeta som psykoterapeut

En psykoterapeut har alltid tystnadsplikt och arbetar med att förbättra klientens livssituation genom till exempel samtal eller lekar. Idag finns det även psykoterapeuter som arbetar över internet och chattar eller skickar e-mail till klienten. En psykoterapeut börjar med bedömning av klientens situation för att sedan tillsammans med personen sätta upp mål för behandlingen. Terapin kan sedan genomföras antingen i grupp, individuellt eller i par (familjeterapi). 

För den som vill arbeta med KBT finns en mängd kurser, både på distans och som klassrumsundervisning. Här kan du se samtliga utbildningar inom KBT.

Hoppas detta har varit till hjälp och lycka till!

Hälsningar,
Infoteamet på utbildning.se


Utbildningskategorier som matchar tråden
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨