Visa utbildning.se som: Mobil
ÄmnenVälj ett ämne, t.ex. Juridik
PlatsVälj en plats, t.ex. Lund
Du kan förfina sökningen i nästa steg
Populära ämnen
Teknik
Vård
Ekonomi
Ledarskap
Arbetsmiljö
Populära platser
Stockholm
Göteborg
Malmö
Örebro
Västerås

Truckkort A

truckutbildningA

Truckkort A

Arbetsmiljöverket föreskrift Användning av truckar, AFS 2006:5, säger att den som kör truck måste ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Detta för att minska risken för belastningsskador och olyckor.

Det finns riktlinjer för vilka kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som truckförare. Många utbildningsföretag utgår från TLP10 i utbildningar för truckkort.

Att ta truckkort tar mellan en till fem dagar. Hur lång tid en truckutbildning tar beror bland annat på gruppens storlek och dina tidigare erfarenheter. Under utbildningen får du både praktiska och teoretiska kunskaper om hur trucken ska manövreras.

Efter att du genomfört truckförarutbildning A med godkänt resultat får du ett truckkort. Med truckkort A  får du köra några av de vanligaste truckmodellerna som används på mindre lager och terminaler runt om i Sverige.

Med truckkort A får du endast köra de maskiner som anges på ditt tillstånd. Om du vill köra en annan slags truck behöver du ett förarintyg för den truck du avser att arbeta med. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att medarbetarna som använder truck i arbetet har rätt kompetens.

Vilka truckmodeller får du köra med truckkort A?

Det är vanligt att truckkort A används på mindre lager. Truckkort A tar vanligtvis en till två dagar att ta och du får under utbildningen lära dig mer om bland annat hur trucken fungerar samt rådande lagar och regler.

Efter att ha genomgått en utbildning för truckkort A får du köra:

  • A1 Låglyftande plocktruck
  • A2 Ledstaplare
  • A3 Låglyftande åktruck
  • A4 Låglyftare