Brandfarliga heta arbeten

Brandfarliga heta arbeten

Arbetsprocesser som innefattar användning av värme eller som kan komma att generera värme kallas brandfarliga heta arbeten. Typiska verksamheter innefattar vanligen skärning, svetsning, lödning, användning av blåslampor samt arbete med varmluftspistol eller sliprondell.

Vem måste ha certifikat?

Det är viktigt att anställda och entreprenörer som utför brandfarliga heta arbeten är ordentligt utbildade och därmed kapabla att genomföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt. Det är också viktigt att arbetsledare som är beställare av utbildningar som kommer i kontakt med t.ex. gnistor eller det som kallas för heta arbeten, förstår de processer som de övervakar.

Försäkringsbolagens säkerhetsföreskrifter kräver även att brandskyddsansvariga och brandvakter är utbildade och har certifikat för Heta arbeten.

Hur skaffar man behörighet för brandfarliga heta arbeten?

För att utbilda och certifiera dig i brandfarliga heta arbeten vänder du dig till någon av alla de utbildningsarrangörer som arrangerar utbildningar på ämnet runtom i landet. Arrangörerna är godkända av Brandskyddsföreningen Sverige och SVEBRA och de har instruktörer med den kompetensnivå som utbildningskommittén för Heta Arbeten ställer krav på.

På en utbildning lär du dig om bland annat brandkunskap, rådande säkerhetsregler och försäkringsbolagens säkerhetsföreskrifter. Efter utbildningen ska deltagaren kunna vidta förebyggande åtgärder vid brandfarliga heta arbeten så att risken för brand eller annan skada minimeras. Godkänd deltagare erhåller certifikat

Hur länge håller certifikatet?

Certifikatet är giltigt i 5 år, därefter måste det förnyas.

Annonser