Nytt stöd för arbetsmiljöutbildning

Vill du lära dig mer om arbetsmiljö eller planerar du att utbilda din personal inom detta? Tack vare det nya stödet finns det möjlighet att få hjälp med att finansiera er arbetsmiljöutbildning. utbildning.se hjälper till att hitta rätt utbildning. 

Vill du lära dig mer om arbetsmiljö eller planerar du att utbilda din personal inom detta? Tack vare det nya stödet finns det möjlighet att få hjälp med att finansiera er arbetsmiljöutbildning. utbildning.se hjälper till att hitta rätt utbildning.

Från och med 1 januari 2021 finns ett nytt stöd för arbetsmiljöutbildning. Svenskt Näringsliv, LO och PTK gör en satsning på utbildningar inom arbetsmiljö och stödet innebär att man kan få hjälp med delar av utbildningskostnaden. Om ni dessutom planerar att flera olika roller (exempelvis chefer, skydds- och arbetsmiljöombud) ska vara med på utbildningen kommer ni prioriteras. Totalt satsar man 75 miljoner kronor och stödet kommer administreras av AFA Försäkring.

Utbildningar inom arbetsmiljö

Vilka utbildningar är godkända?

Stödet gäller för både grundutbildning och vidareutbildning inom arbetsmiljö och det gäller även för formerna distans- och klassrumsutbildning. Utbildningsarrangörer kan ansöka om att bli godkända anordnare från och med 1 december 2020. För att ansöka måste arrangören ha kollektivavtal, vara momsregistrerade samt erbjuda relevanta utbildningar inom arbetsmiljö. Ansökan görs på AFA Försäkrings hemsida, där kan du även se vilka som redan blivit godkända.

Vem kan ansöka om stödet?

Arbetsgivare inom privat sektor kan ansöka om stödet. Vidare måste du som sökanden ha minst en anställd samt kollektivavtal om trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Stödet omfattar både arbetare och tjänstemän i privat sektor, och kan delvis finansiera kostnad för vidareutbildning för skyddsombud, arbetsmiljöombud samt chefer med arbetsmiljöansvar. Grundutbildning för skyddsombud regleras av arbetsmiljölagen och omfattas därför inte av stödet. Vid behov finns även viss ersättning för kost, logi och resor i samband med utbildningen.

Är du anställd och tycker arbetsmiljö är ett viktigt ämne som du gärna vill vidareutveckla dig inom? Prata med din chef, alternativt HR-avdelningen för att se vilka möjligheter det finns att din arbetsgivare kan ansöka om stödet.

Hitta arbetsmiljöutbildning

Hos oss på utbildning.se finns flera av de godkända utbildningsarrangörerna. Kompetensutveckla är en av de som godkänts och de erbjuder en bredd i arbetsmiljöutbildningar  såsom exempelvis Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) och ABC för skyddsombud. Vidare omfattas även Bothniagruppens arbetsmiljöutbildningar av stödet..

Här kan du hitta arbetsmiljöutbildningar från godkända utbildningsarrangörer. Det innebär inte att alla dessa utbildningar omfattas av stödet. Observera att det görs en individuell bedömning för varje ansökan, AFA ger flera godkända exempel på deras hemsida.

Hitta arbetsmiljöutbildning

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom Keystone Education Group sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Utöver det är hon intresserad av ledarskap och projektledning. Under tiden på Keystone har hon hittat sin roll som projektledare och har även skrivit guiden om motorsågskörkort samt Heta kompetenser. Sandra skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom Keystone Education Group sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Utöver det är hon intresserad av ledarskap och projektledning. Under tiden på Keystone har hon hittat sin roll som projektledare och har även skrivit guiden om motorsågskörkort samt Heta kompetenser. Sandra skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser