11 nov 2022

Nytt stöd för arbetsmiljöutbildning

Vill du lära dig mer om arbetsmiljö eller planerar du att utbilda din personal inom detta? Tack vare det nya stödet finns det möjlighet att få hjälp med att finansiera er arbetsmiljöutbildning. utbildning.se hjälper till att hitta rätt utbildning.

Från och med 1 januari 2021 finns ett nytt stöd för arbetsmiljöutbildning. Svenskt Näringsliv, LO och PTK gör en satsning på utbildningar inom arbetsmiljö och stödet innebär att man kan få hjälp med delar av utbildningskostnaden. Om ni dessutom planerar att flera olika roller (exempelvis chefer, skydds- och arbetsmiljöombud) ska vara med på utbildningen kommer ni prioriteras. Totalt satsar man 75 miljoner kronor och stödet kommer administreras av AFA Försäkring.

Utbildningar inom arbetsmiljö

Vilka utbildningar är godkända?

Stödet gäller för både grundutbildning och vidareutbildning inom arbetsmiljö och det gäller även för formerna distans- och klassrumsutbildning. Utbildningsarrangörer kan ansöka om att bli godkända anordnare från och med 1 december 2020. För att ansöka måste arrangören ha kollektivavtal, vara momsregistrerade samt erbjuda relevanta utbildningar inom arbetsmiljö. Ansökan görs på AFA Försäkrings hemsida, där kan du även se vilka som redan blivit godkända.

Vem kan ansöka om stödet?

Arbetsgivare inom privat sektor kan ansöka om stödet. Vidare måste du som sökanden ha minst en anställd samt kollektivavtal om trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Stödet omfattar både arbetare och tjänstemän i privat sektor, och kan delvis finansiera kostnad för vidareutbildning för skyddsombud, arbetsmiljöombud samt chefer med arbetsmiljöansvar. Grundutbildning för skyddsombud regleras av arbetsmiljölagen och omfattas därför inte av stödet. Vid behov finns även viss ersättning för kost, logi och resor i samband med utbildningen.

Är du anställd och tycker arbetsmiljö är ett viktigt ämne som du gärna vill vidareutveckla dig inom? Prata med din chef, alternativt HR-avdelningen för att se vilka möjligheter det finns att din arbetsgivare kan ansöka om stödet.

Hitta arbetsmiljöutbildning

Hos oss på utbildning.se finns flera av de godkända utbildningsarrangörerna. Kompetensutveckla är en av de som godkänts och de erbjuder en bredd i arbetsmiljöutbildningar  såsom exempelvis Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) och ABC för skyddsombud. Vidare omfattas även Bothniagruppens arbetsmiljöutbildningar av stödet..

Här kan du hitta arbetsmiljöutbildningar från godkända utbildningsarrangörer. Det innebär inte att alla dessa utbildningar omfattas av stödet. Observera att det görs en individuell bedömning för varje ansökan, AFA ger flera godkända exempel på deras hemsida.

Hitta arbetsmiljöutbildning

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Sandra Callermo
Marketing Project Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-03

Bra kommunikation på arbetsplatsen – Checklista till chefer

Dålig kommunikation på arbetsplatsen kan påverka både medarbetarnas och företagets resultat negativt. Det är viktigt att du som chef kan kommunicera effektivt med dina medarbetare. Här är checklistan du behöver för en bra kommunikation på arbetsplatsen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-20

Stress på jobbet? Så hanterar du det med hälsan i behåll

Känner du dig konstant stressad på jobbet? Här hittar du sex vanliga exempel på stressrelaterade problem och förslag på lösningar som kan hjälpa dig att minska stressen och öka ditt välbefinnande på och utanför jobbet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-10-26

5 utbildningar som förbättrar er arbetsmiljö

Är du chef eller ansvarig för ett företag och vill arbeta mot en förbättrad arbetsmiljö för dig och dina kollegor? Är du anställd på ett företag och vill få kunskap och verktyg för hur du kan hjälpa till för en förbättrad arbetsmiljö? Kika då in denna lista på fem passande utbildningar! 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!