Svalt intresse för LinkedIn när företag letar ny HR-/rekryteringspersonal

Linkedin och rekryteringsmöjligheter - pressmeddelande

Pressmeddelande 2015-05-07

utbildning.se har granskat 200 aktuella jobbannonser där man söker HR-personal och rekryterare för att kartlägga de 30 kompetenserna som efterfrågas mest på arbetsmarknaden just nu för yrkesgruppen. I över hälften av annonserna önskar arbetsgivarna en självgående person och att kunna engelska står även högt i kurs. Efterfrågan på kunskap i LinkedIn och andra sociala medier är oväntat låg, trots att användandet av sociala medier för rekrytering har ökat på senare år.

I 72 procent av annonserna efterfrågas någon typ av relevant utbildning, ofta omnämnt som högskoleutbildning med inriktning mot PA, personalvetare eller som HR-examen. Tidigare arbetslivserfarenhet inom branschen verkar dock väga tyngre än akademisk utbildning eftersom erfarenhet önskas i hela 84 procent av annonserna. I 14 procent av annonserna definieras den önskade erfarenheten som 1-5 års arbetserfarenhet, medan det i ett fåtal annonser efterfrågas “gedigen erfarenhet”. Erfarenhet av bemanningsfrågor, rekrytering och personlighetstester omnämns ibland men dock enbart i ett fåtal annonser.

Låg efterfrågan på kunskap om sociala medier

Flera kunskapsområden man skulle kunna förvänta sig finnas med i topplistan saknas. Marknadsföring och rekrytering via sociala medier kommer långt ned på önskelistan när HR-personal ska rekryteras. LinkedIn är det största sociala karriärnätverket i Sverige, men det nämns bara i två procent av annonserna och kvalificerar inte in sig på topp-30-listan. Att kunna jobba med “sociala medier” generellt nämns enbart i en procent av jobbannonserna. Detta trots att användandet av sociala medier för rekrytering har ökat på senare år.

Topp 30: De mest efterfrågade kompetenserna för HR-personal

Nedan listar vi de 30 mest attraktiva kompetenserna som återkommande noteras i jobbannonserna. Dessa kan vara bra att lägga på minnet om du jobbar inom HR och vill gå vidare i din karriär och ska fila på en jobbansökan. Skulle du som är rekryterare själv kunna få ett nytt jobb med dagens kompetenskrav?

Mest efterfrågade
kompetenserna

Andel annonser med ordet

Alternativa benämningar
i annonserna*

1.

Tidigare erfarenhet

84 %

2.

Relevant utbildning

72 %

3.

Självgående

52 %

Självständig

4.

Engelska

36 %

5.

God svenska

33 %

6.

Ha drivkraft

29 %

Driven som person

7.

Strukturerad

29 %

Organiserad

8.

Kännedom om arbetsrätt och lagar

24 %

9.

Lyhörd

19 %

Kan lyssna in

10.

Resultatinriktad

19 %

Resultatfokuserad, resultatorienterad

11.

Gilla ett högt arbetstempo

18 %

12.

Ödmjuk

17 %

Prestigelös

13.

Flexibel

17 %

14.

Noggrann

16 %

15.

Ansvarstagande

16 %

16.

Trygg som person

15 %

Trygg i din professionella identitet,
kan förmedla trygghet

17.

Lösningsorienterad

15 %

Lösningsfokuserad, lösningsinriktad

18.

Kunskaper i Officepaketet

13 %

19.

Kommunikativ

13 %

God kommunikatör, tydlig i din kommunikation

20.

Körkort B

12 %

21.

Hög servicekänsla

12 %

Hjälpsam, ha hög servicenivå, vara tillmötesgående

22.

Effektiv

9 %

23.

Förtroendeingivande

8 %

Förmåga att skapa förtroende

24.

God samarbetsförmåga

8 %

Lätt för att samarbeta

25.

Kreativ

7 %

26.

Erfarenhet av förändringsarbete

7 %

Strävan efter förbättring samt utveckling

27.

Intresse för människor

5 %

28.

God prioriteringsförmåga

5 %

Kunna prioritera

29.

Lätt för att skapa relationer

4 %

Relationsbyggande

30.

Har kundfokus

4 %

Kundperspektiv, sätta kunden i centrum

*Då samma eller liknande kompetenser kan skrivas på olika sätt i jobbannonserna har vi tittat på olika sätt att benämna dem och i vissa fall lagt ihop dessa till en och samma kompetens. I högerspalten redovisar vi exempel på olika benämningar i jobbannonserna som vi har tagit hänsyn till.

Jobbannonserna har granskats systematiskt och har berört HR-specialister, HR-konsulter, HR-chefer, personalchefer och rekryterare.

Om utbildning.se

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Tusentals internetanvändare som letar efter utbildningar och kurser besöker dagligen utbildning.se, där de kan söka bland närmare 8.000 utbildningar från 300 utbildningsarrangörer.

Genom intresseanmälningar, analysverktyg och andra funktioner på utbildning.se samlas information om användarna och vad de efterfrågar. Vi på utbildning.se producerar inte utbildningar själva, men har tillgång till information om branschens utbud. utbildning.se gör även regelbundet olika undersökningar via frågeformulär rörande kompetensutveckling. Läs mer om utbildning.se här.

Frågor?

Vid frågor kontakta kommunikationschef Mia Wahlberg på: mia.wahlberg@utbildning.se  

[Facebook:recommend]


Annonser