Visar 1-25 av 119 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 119 träffar
1
2
3
4
5

Brandskyddsutbildning är viktigt för alla företag. Den som ansvarar över någon form av lokal, byggnad eller område ansvarar även för att den uppfyller de krav som finns för brandskydd. Här hittar du ett brett utbud av brandskyddsutbildningar, utbildningar i riskhantering av brandfarliga varor, utrymning och brandskyddsarbete.

Vad lär du dig i en brandskyddsutbildning?

I en brandskyddsutbildning kommer du bland annat få kunskap om Lagen om skydd (LSO) mot olyckor  som säger att alla skall arbeta systematiskt med sitt brandskydd, oavsett hur stor eller liten en verksamhet är.  Du som har rollen som näringsidkare och fastighetsägare har ett stort ansvar och måste vet hur du skall agera när en brand inträffar. 

En individ som äger en byggnad och bedriver verksamheten har ansvaret för byggnadens brandskydd samt säkerhet. Beroende på vilken verksamhet ett företag eller organisationer så skiljer sig säkerhetsnivån. Men oavsett så måste alla i personalen veta hur de agerar vid en brand. En brandskyddsutbildning samt att genomföra övningar varje år hjälper de anställda att veta hur de ska agera samtidigt som det minimerar risken för olyckor vid en brand.

I brandskyddsutbildning går man ofta igenom på teoretiska och praktiska moment. Hur ska man bete sig vid en brand och vilka orsaker finns det till varför en brand startas och sprids. Hur kan vi tänka kring företagets egna arbetsmiljö samt vilka risker som finns där? Ni får även en genomgång i hur släckutrustning fungerar och används.

Som brandskyddsansvarig bär du ansvaret för viktiga säkerhetsfrågor.  En utbildning leder till ökad kompetens och att du känner dig säkrare i din roll.  En utbildning ger kursdeltagarna:

- Verktyg för att kunna effektivisera samt sänka kostnaderna när det kommer till organiseringen och planeringen av verksamhetens brandsäkerhet.

- Kunskap om hur man leder samt planerar en verksamhets brandsäkerhet vid t.ex. ombyggnationer och verksamhetsförändringar.

- Kunskap om beslut som berör åtgärder till brandsäkerheten.

Brandskyddsregler

Samtliga företag och organisationer ska enligt lagen om skydd mot olyckor systematiskt jobba med sitt brandskydd (SBA) och skall ha en brandskyddsansvarig.  Som brandskyddsansvarig har man som ansvar att genomföra regelbundna kontroller av verksamhetens brandskydd samt genomföra kontinuerliga brandskyddsutbildningar för samtliga medarbetare. En brandskyddsutbildning är till för dig som har ansvar för företagets kontroll av brandskydd i enlighet med SBA, Systematiskt Brandskyddsarbete. Du får kunskap om vilket ansvar denna roll innebär samt vad som förväntas av dig. Du får kunskap om hur du faktiskt genomför en brandskyddskontroll på företaget och hur praktiskt bidrar till att brandsäkerheten höjs. I rollen som brandskyddskontrollant krävs det att du har kunskap om hur du förebygger de brandrisker som finns på företaget och samtidigt informerar om de brister som finns.

Lagen om brandskydd

Enligt lag är det tydligt att det den enskilde som bär ansvaret för brandskyddet, både som privatperson och som företagare. Du som står som ägare till en byggnad eller som är ansvarig för en verksamhet har det yttersta ansvaret för brandskyddet. Krav på systematiskt brandskyddsarbete gäller för alla typer av arbetsplatser, företag samt organisationer.

Bli brandskyddsansvarig

Du som har ansvar för din företags eller organisations brandskydd och riskhantering, inköp av brandskydd eller som är brandskyddskontrollant bör gå en utbildning för brandskyddsansvariga. Under din utbildning får du värdefull kunskap om vilka lagar och krav från myndigheterna som måste tas till hänsyn, hur man identifierar risker, vad det finns för ekonomiska och praktiska konsekvenser vid en brand och det tunga ansvar som företaget samt den brandskyddsansvariga har.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer